Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Industrieterrein De Hooge Veenen in Nieuwerkerk. </p>

Industrieterrein De Hooge Veenen in Nieuwerkerk.

(Erik van Leeuwen)

Tijd rijp voor ondernemersfonds Zuidplas

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Als er één moment is om een ondernemersfonds in Zuidplas te beginnen, dan is dat nu wel. Dat zegt Robin Dijkgraaf, voorzitter van de VION en de belangenbehartiger van het bedrijfsleven in de regio. De komende weken gaan de ondernemersverenigingen op zoek naar voldoende draagvlak.

Voor 19 mei is een digitale bijeenkomst georganiseerd waar lokale ondernemers informatie kunnen krijgen over het idee achter het ondernemersfonds. “Daarnaast gebruiken we de bijeenkomst om te peilen hoe we het fonds het beste kunnen structureren. De bijeenkomst is vooral bedoeld om goed uit te leggen hoe het fonds werkt en wat we ermee beogen”, aldus voorzitter Dijkgraaf van de Nieuwerkerkse ondernemersvereniging VION.

Volgens Dijkgraaf is de tijd rijp voor Zuidplas om in te stappen in een ondernemersfonds. De slagkracht van het bedrijfsleven moet omhoog en daarin kunnen de huidige ondernemersverenigingen onvoldoende voorzien. “De afgelopen jaren is er veel veranderd en de komende jaren zal dat niet anders worden. Grote thema’s zoals de klimaattransitie, mobiliteitsvraagstukken en de schaarste op de arbeidsmarkt hebben allemaal veel impact op de lokale ondernemers.

De boot missen
Daarnaast zie je dat de omliggende gemeenten zich steeds beter gaan organiseren. In dit speelveld dreigen wij als Zuidplas op diverse fronten de boot te missen, terwijl wij in de basis een mooie uitgangspositie hebben. De ondernemersverenigingen fungeren nu vooral als netwerkverenigingen. Het ondernemersfonds kan breed ingezet worden voor allerlei maatschappelijke thema’s. Thema’s die gemeentebreed spelen of juist heel specifiek voor een gebied. Uiteindelijk is het doel om het ondernemersklimaat verder te verbeteren.”

In de regio heeft Zuidplas als enige gemeente geen ondernemersfonds, zegt Dijkgraaf. “Gouda, Pijnacker-Nootdorp, Waddinxveen hebben er allemaal één. Krimpenerwaard heeft een vorm ervan. In die gemeenten werkt het prima. In Pijnacker-Nootdorp hebben ze het voor elkaar gekregen om bijvoorbeeld de bereikbaarheid van een bedrijventerrein te verbeteren door de aanleg van een ontsluitingsweg te veranderen. Het geld dat uit het fonds komt, kan voor allerlei doeleinden worden gebruikt: voor veiligheid, gezamenlijke evenementen, maar ook om bepaalde faciliteiten te financieren.”

Gouwepark II en Doelwijk II
Volgens Dijkgraaf zit Zuidplas te springen om een ondernemersfonds. “Er wordt hier straks een Vijfde Dorp gebouwd. Dat doet wat met de ondernemers in dit gebied, maar ook met de bedrijven die ergens anders in Zuidplas zijn gevestigd. Momenteel zitten alle bedrijventerreinen nagenoeg vol, maar groei van inwonertal betekent ook dat het bedrijfsleven gaat veranderen. Niet voor niets is in de plannen voor het middengebied rekening gehouden met twee nieuwe bedrijventerreinen, Gouwepark II en Doelwijk II. Hoe beter we georganiseerd zijn, hoe meer invloed we kunnen uitoefenen in dat proces.

Maar ook de uitvoering van de Regionale Energie Strategie is een belangrijk thema, omdat de regio heeft uitgesproken dat bedrijfsdaken een prominente rol krijgen in het opwekken van energie. Het ondernemersfonds kan zich bijvoorbeeld sterk gaan maken voor subsidies.”

Zuidplas telt ongeveer 4300 bedrijven. Ongeveer de helft daarvan is zzp’er. Het ondernemersfonds richt zich op die bedrijven die een pand hebben. “Bij het ondernemersfonds betaalt elke ondernemer een extra bedrag boven de eigen woz-bijdrage. Dat tezamen vormt het fonds”, legt Dijkgraaf uit. “De gemeenteraad moet het plan uiteindelijk goedkeuren. Een groot draagvlak is daarom een voorwaarde.” (Erik van Leeuwen) 

Meer berichten