Logo hartvanzuidplas.nl
Erik van Leeuwen
Vijfde Dorp

PvdA/GroenLinks: ‘Nooit meer grote delen gemeente overgeven’

  •   keer gelezen

Zuidplas – De gemeente heeft een belangrijke les te trekken uit de gebiedsontwikkeling van de Zuidplaspolder. Dat vindt de fractie van de PvdA/GroenLinks. “Nooit meer de zeggenschap over grote delen van onze gemeente overgeven aan een andere gemeente en de provincie”, zei raadslid Martin Damen.

Door Erik van Leeuwen

De PvdA/GroenLinks zegt in hoofdlijnen de uitgangspunten van het masterplan voor het vijfde dorp te steunen, maar dat doet zijn fractie volgens Damen wel met enige tegenzin. “We zijn nooit voorstander geweest van een ontwikkeling op deze schaal, maar erkennen ook dat het onontkoombaar is.”

Damen stelt dat er in 2004 een ‘historische’ vergissing is gemaakt door toen te komen tot een grondbank en onder aanvoering van de provincie gronden te gaan aankopen. “Deze aankopen en het door D66, VVD, CDA en ChristenUnie/SGP gesteunde bid van 2019, hebben ertoe geleid dat het huidige voorliggende plan feitelijk onomkeerbaar is.”

Dat PvdA/GroenLinks ‘meegaat’ in de zienswijze van het college, komt doordat de fractie het volgens Damen een redelijk tot goed plan vindt. “Dat zegt echter niets over ons politieke oordeel en visie.”

Damen zegt dat zijn fractie kan leven met de achtduizend woningen die straks worden gerealiseerd. “Dat wij achtduizend woningen gaan bouwen, kunnen we steunen omdat wij van mening zijn dat een dorp met vierduizend woningen niet de voorzieningen kan financieren die nodig zijn om de mooie en groene leefomgeving te creëren.’” Wel heeft PvdA/GroenLinks nog wat wensen over een robuustere groene schakel over de Derde Tocht.

Lees ook de eerste aflevering van Zuidplas groeit - het Vijfde Dorp in wording, woensdag 19 mei in Hart van Holland.

Meer berichten