Logo hartvanzuidplas.nl
Vijfde Dorp

SP Zuidplas pleit voor natuurinclusief bouwen

  •   keer gelezen

Zuidplas – De SP in Zuidplas blijft volgens fractievoorzitter Jan Baas tegen het Vijfde Dorp strijden zolang dat mogelijk is. Maar zijn partij is ‘niet blind’ en ziet ook dat er genoeg steun is in de gemeenteraad voor de plannen. Op 18 mei valt het besluit.

Door Erik van Leeuwen

Als er een democratisch besluit ligt en daarmee groen licht wordt gegeven voor het Vijfde Dorp dan zal de SP actief meedenken bij de invulling van het plan, kondigde Baas aan. “We hebben goede ideeën over de woningbouw en de omgeving.”

Zo zal de SP een motie van ChristenUnie/SGP voor een ‘green deal’ – het groen en duurzaam bouwen – steunen. “We zullen alle mogelijkheden toejuichen om goed te bouwen. Wellicht wordt daardoor meer sociale en goedkope woningbouw betaalbaar. Zet Zuidplas echt op de kaart door innovatief te bouwen.”

Baas wil ook dat er ‘natuurinclusief’ wordt gebouwd. “Dat is erg belangrijk voor de leefomgeving, voor mens en dier. Daarom zullen we een voorstel indienen om dit te regelen. Inrichting van de omgeving en de manier van bouwen is hier leidend om mogelijkheden te creëeren die gunstig zijn voor mens en dier.”

Totdat er een besluit ligt, blijft de SP zich echter verzetten tegen de bouw van wat Baas eerder ‘de zinkende stad’ noemde, omdat de partij het aantal woningen te groot vindt en de bodemgesteldheid te onzeker. “Wij blijven trouw aan de kiezersbelofte. Wij blijven als SP tegen dit plan en willen op andere manieren ruimte creëren.”

Baas vindt dat de SP onterecht het stigma krijgt dat de partij alleen wil bouwen voor de minder bedeelde mensen. “De SP wil bouwen voor iedereen, maar naar behoefte. Momenteel is de behoefte aan goedkope woningen nu eenmaal groter dan de behoefte aan dure woningen.”

Lees ook de eerste aflevering van Zuidplas groeit - het Vijfde Dorp in wording, woensdag 19 mei in Hart van Holland.

Meer berichten