Logo hartvanzuidplas.nl
<p>(foto: Erik van Leeuwen)</p>

(foto: Erik van Leeuwen)

Vijfde Dorp

Zorgen NEZ over financiering van Vijfde Dorp

  •   keer gelezen

Zuidplas – Nieuw Elan Zuidplas blijft aanhikken tegen de enorme investering die Zuidplas moet doen voor de ontwikkeling van het middengebied. “Driekwart miljard euro is heel veel geld, ook als dat verspreid is over vijftien jaar”, stelt fractievoorzitter Paul van Drenth.

Door Erik van Leeuwen

Jan Smit, de financieel expert van de lokale partij, stelde in aanloop naar de ‘finale’ van het masterplan op 18 mei kritische vragen over de financiering. “750 miljoen euro is een enorm bedrag. Dat is achttienduizend euro per huidige inwoner. We hebben een jaarlijkse gemeentebegroting van ongeveer 110 miljoen euro.”

Smit vraagt zich dan ook of Zuidplas niet te veel hooi op de vork neemt. “Er kleven enorme risico’s aan deze onderneming. Wij hebben er geen zin in om een artikel 12-gemeente te worden. Dan komen we onder financieel toezicht van de provincie te staan en dan ben je verder van huis. De ozb zal dan zeker flink gaan stijgen, dus dat voelen de inwoners in hun portemonee.”

Volgens NEZ gaat het om ‘het managen van de risico’s’. Smit: Daar hebben we nu onvoldoende inzicht in. De auditcommissie is bijgepraat hierover, maar daar zitten we als NEZ niet in.”

Met die opmerking raakte Smit afgelopen week een gevoelige snaar bij de vijf partijen die wel in die financiële commissie zitten. Een aantal raadsleden ergerde zich aan de opmerking van Smit omdat deze suggereert dat de vijf partijen meer weten dan NEZ. Smit: “Ik doe helemaal geen suggestie, ik constateer alleen dat we geen deel uitmaken van de commissie.”

Het zit NEZ al langer dwars dat de partij is ‘buitengesloten’. Ook de SP maakt geen deel uit van de commissie. “Het is ondemocratisch”, aldus Paul van Drenth. “Daarmee geven we geen waardeoordeel over de financiering van het Vijfde Dorp.  Wij willen dat er een financieel goed doordacht plan is en zijn vooral geïnteresseerd in het financiële systeem. Hoe ondervang je nu die grote risico’s?”

Behalve over de financiën heeft NEZ zorgen over de verkeersdoorstroming in het gebied. “Heel Zuidplas maakt zich daar nu al zorgen over. De N219 loopt helemaal vol. Daar moet adequaat naar gehandeld worden.”

Lees ook de eerste aflevering van Zuidplas groeit - het Vijfde Dorp in wording, woensdag 19 mei in Hart van Holland.

Meer berichten