Logo hartvanzuidplas.nl
Erik van Leeuwen
Vijfde Dorp

D66 wil voor groen rond Vijfde Dorp ‘een schepje erbovenop’

  •   keer gelezen

Zuidplas – Wacht niet te lang met een plan tot uitvoering te brengen voor de groengebieden rond het Vijfde Dorp en start ook snel de procedure op voor ontsluiting van het Vijfde Dorp. Dat is in aanloop naar het besluit over het nieuwe Zuidplas-dorp op 18 mei, de boodschap van D66.

“Dorpen in het groen, maar ook groen buiten de dorpen”, zegt raadslid Frans Klovert. Volgens hem ziet het masterplan voor het nieuwe dorp er prima uit qua groen. “Binnen het dorp is dat prima geregeld, daarbuiten moeten we nog wat stappen maken.”

Daarmee doelt hij op de ontwikkeling van de twee groengebieden: de groene schakel, aan de kant van de N219 bij het Koningskwartier en die als verbinding fungeert met het Rottemerengebied, en de groene waterparel. Volgens Klovert komt het groen er nog wat bekaaid vanaf. “Voor de groene waterparel zijn wel enkele miljoenen beschikbaar, maar ga daarmee al snel aan de slag. Doe daar iets met vernatting of met recreatiegebieden.
Voor de groene schakel bij de N219 moet er duidelijk een schepje bovenop. De situatie houden zoals die nu is, lijkt mij geen optie. Wat mij betreft doen we hiervoor een beroep op de provincie. Die zadelt ons immers op met deze opgave.”

Ook over ontsluiting van het gebied is Klovert uitgesproken: hij vindt dat procedures om tot grondonteigening te komen snel in gang gezet moeten worden. “Anders zit je straks met een half dorp dat is aangewezen op een enkele ontsluiting. Wij vinden daarnaast dat de voorzieningen in het dorp minimaal gelijktijdig met de groei van het dorp moeten plaatsvinden. Eén, omdat je daarmee bewoners een dorpsgevoel geeft en twee, omdat je niet wil dat straks vierduizend mensen op zaterdagmorgen voor hun boodschappen afhankelijk zijn van de winkels in de andere dorpen.”

Lees ook de eerste aflevering van Zuidplas groeit - het Vijfde Dorp in wording, woensdag 19 mei in Hart van Holland.


Meer berichten