Willem Kauffmann aan het begin van het seizoen.
Willem Kauffmann aan het begin van het seizoen. Foto: Erik van Leeuwen

Westland lokt Kauffmann weg bij IJssel

Sport 647 keer gelezen

HOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – De IJssel moet op zoek naar een nieuwe trainer/coach voor de mannenselectie. Trainer Willem Kauffmann, het gezicht van een succesvolle periode, liet afgelopen week weten te kiezen voor een nieuw avontuur. Club en trainer roemen de samenwerking.

Erik van Leeuwen

De in Den Haag woonachtige Kauffmann zit sinds het seizoen 2016/2017 op sportpark Dorrestein. Hij was aanvankelijk assistent-trainer onder Rens Kauffmann - geen familie overigens - en schoof door nadat deze vertrok bij De IJssel. 

Twee seizoenen geleden behaalde Kauffmann zijn grootste succes met de Nieuwerkerkse club: voor het eerst in de historie werd promotie naar de eerste klasse bewerkstelligd.

‘Zijn ideeën, zijn spelopvatting, hebben ons veel gebracht’

Daarin stond De IJssel vorig seizoen toen de competitie vanwege corona in maart werd afgebroken knap vijfde, dit seizoen verloor ‘oranje’ vijf van de zes duels.

“Ik weet dat ik de ploeg goed achterlaat”, zegt Kauffmann, die nog niet zo lang geleden liet weten graag door te willen op sportpark Dorrestein. “Ik heb ook onderhandeld met de club. In die periode heb ik twee aanbiedingen gekregen van andere clubs. Dat heeft mij wel aan het denken gezet. Bij één club sprak de uitdaging mij erg aan.”

“Ik ben het type trainer dat het leuk vindt om een project te beginnen. Bij De IJssel ben ik al een tijdje bezig. Er waren zeker nog uitdagingen, maar alles afwegend viel de keuze op Westland. Ze zijn nog niet zo lang geleden gepromoveerd naar de eerste klasse en ik had zin om weer dames te trainen. Ik heb dat in mijn trainerscarrière van bijna dertig jaar altijd afgewisseld.”

Ook financieel was het aanbod van Westland aantrekkelijk. “Het is niet het belangrijkst, maar moet wel in orde zijn”, reageert Kauffmann die niet wil uitweiden over de onderhandelingen met De IJssel. “Er zijn grote verschillen in het hockey qua vergoedingen en elke club bepaalt voor zichzelf wat kan en wat niet kan.”

Medeverantwoordelijk
De spelersgroep van De IJssel kreeg afgelopen week het nieuws op de training te horen. “Heel jammer”, noemt aanvoerder Vincent Martens het vertrek van Kauffmann. “Hij is medeverantwoordelijk voor waar we nu met De IJssel staan. Zijn ideeën, zijn spelopvatting, hebben ons veel gebracht. Hij heeft aan de basis gestaan van onze promotie naar de eerste klasse. Een unieke prestatie, omdat we nog nooit zo hoog hadden gespeeld.”

Martens prijst de technische en tactische kijk van Kauffmann op het spel alsmede de invloed die hij had op mentaal gebied. “Voor mij persoonlijk is hij heel belangrijk geweest. Ik was een vaatje buskruit dat tot ontploffing kon komen. Hij heeft mij rustiger gekregen.”

Martens wijst ook op de ‘creatieve’ vondsten die Kauffmann had. “Hij zette Mark van Hezik in het centrum van de verdediging, Tom Blomsma en mij van de aanval op het middenveld. Vincent de Klerk schoof hij door van verdediging naar een plek waar zijn creativiteit volledig tot zijn recht komt. Hij zag dat geweldig.”

Het vertrek van Kauffmann betekent dat De IJssel op zoek moet naar een nieuwe trainer. “Er is geen paniek in de tent hoor”, verzekert Martens. “Deze week praten we met een afvaardiging van spelers met het bestuur om het profiel van de nieuwe trainer te schetsen. Ja, we hebben al een idee.”