Logo hartvanzuidplas.nl
<p>(foto: Erik van Leeuwen)</p>

(foto: Erik van Leeuwen)

Vijfde Dorp

ChristenUnie/SGP: nieuw perspectief voor Nieuwerkerk-Noord nodig

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Er is een nieuw perspectief nodig voor Nieuwerkerk-Noord, het gebied tussen industrieterrein De Hooge Veenen, Nesselande en de Eerste Tochtweg. Daarom moet er snel een onderzoek komen naar de mogelijkheden, zegt Peter Molenaar van ChristenUnie/SGP.

Door Erik van Leeuwen

Nieuwerkerk-Noord maakt geen deel uit van het masterplan voor het middengebied van de Zuidplaspolder. Tot grote teleurstelling van een groot deel van de gemeenteraad van Zuidplas, dat had gehoopt dat het verrommelde gebied een opknapbeurt zou krijgen.

Nieuwerkerk-Noord staat al jaren op de nominatie voor een gebiedsontwikkeling. In 2009 werd door de toenmalige gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle een plan gemaakt met de naam Zuidplas-West. Daarin zaten twee te ontwikkelen gebieden: Nieuwerkerk-Noord en Zevenhuizen-Zuid. Dat laatste kreeg de zegen van de provincie en wordt nu onder de naam Koningskwartier ontwikkelt. Maar waar de woningen in Koningskwartier als paddestoelen uit de grond komen, gebeurt er niks in Nieuwerkerk-Noord. Het plan was ooit om er achthonderd woningen neer te zetten in een dorps en landelijk milieu. Tijdens de onderhandelingen over de ontwikkeling van het middengebied verdween Nieuwerkerk-Noord echter van de agenda. De provincie wil niet verdergaan dan de bouw van drie hectare. Daarmee is duidelijk dat grootschalige woningbouw tot 2035 van tafel is.

Volgens ChristenUnie/SGP kan Zuidplas niet zo lang wachten en niks doen. “Het gebied heeft verandering nodig”, stelt Peter Molenaar, die met zijn fractie gesteund wordt door andere fracties van partijen. Molenaar begrijpt ook de situatie waarin de gemeente zit. “Nieuwerkerk-Noord is onderdeel van een bestuurlijke afspraak. Daar kunnen we niet aan tornen. Anderzijds moeten we wel iets doen, want inwoners en ondernemers in het gebied verdienen het om perspectief te krijgen.”

ChristenUnie/SGP wil daarom dat er een studie komt naar de mogelijkheden. “Er mag dan geen grootschalige woningbouw plaatsvinden, er kan misschien wel iets anders. Er is al eens geopperd om aan de noordkant meer industrie aan te brengen, misschien is het een optie om er een glastuinbouwgebied van te maken of misschien is het wel een plek voor het opwekken van zonne-energie. Daarom lijkt het ons verstandig om een onderzoek te doen.”

Lees ook de eerste aflevering van Zuidplas groeit - het Vijfde Dorp in wording, woensdag 19 mei in Hart van Holland.

Meer berichten