Marlonneke Willemsen wil dat iedereen beseft dat we voor dieren moeten opkomen.
Marlonneke Willemsen wil dat iedereen beseft dat we voor dieren moeten opkomen. Foto: Judith Rikken
Boeken

‘We zullen meer om biologische planten moeten vragen’

Human Interest 350 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - “Van de week wilde ik er een achter het behang plakken”, zegt Marlonneke Willemsen. Met een knipoog, want de Nieuwerkerkse fotograaf is de laatste die een vlieg kwaad zou willen doen. In dit geval ging het om een rups.

Judith Rikken

Ze had er inmiddels zo’n zestig voor de camera; dieren in alle soorten en maten, van een lieveheersbeestje tot een kalfje. Willemsen (40) fotografeert ze in acht stadia van hun ontwikkeling, tegen een witte achtergrond zodat niets de aandacht afleidt van wat haar interesseert en ze aan de kijker wil laten zien: de soms kleine, soms grote veranderingen in het uiterlijk van het dier tijdens de eerste weken van de groei.

Ze begon haar project in 2014 met het fotograferen van hondenpups en gaf onlangs de eerste 45 fotoseries - van zoogdieren, amfibieën, insecten, vogels, vissen, reptielen en weekdieren - uit in haar boek Groeien bij de Duitse uitgever teNeues. De teksten - feitjes en achtergronden - schreef ze zelf. Het boek is verschenen in het Nederlands, Duits en Engels en wereldwijd te koop.

Intussen fotografeert ze door. Voor de foto’s werkt ze vaak samen met fokkers en kwekers, bij wie ze op bezoek gaat met haar mobiele studio, maar ook thuis in Nieuwerkerk is ze regelmatig getuige van de eerste levensweken van haar ‘fotomodellen’. 

“Ik heb zelf vissen gekweekt, gekko’s en meelkevers. Vorige week zijn bij mij de larven van een lieveheersbeestje uit de eitjes gekropen die ik gevonden had onder een blad in de tuin. Het is nog even spannend of ze van een andere soort zijn dan die al in mijn boek staat: het tweestippelig lieveheersbeestje. Bij het determineren kan ik hulp vragen van mensen van Staatsbosbeheer of Natuurhistorisch Museum Rotterdam.”

Laurierkers
Wat het zelf kweken haar geleerd heeft: “Voor het voeren van mijn dieren heb ik voedselplanten nodig. Die moeten absoluut onbespoten zijn. Het merendeel van wat je bij het tuincentrum haalt is dat niet. Zo kocht ik eens laurierkers voor mijn wandelende takken. Binnen drie dagen lagen ze met hun pootjes omhoog. Telers kun je er niet zomaar de schuld van geven. Als klant zullen we om biologische planten moeten vragen, anders is het voor telers niet rendabel om die te kweken.”

Voor het fotograferen van de dieren is veel geduld nodig, weet Willemsen. “De grootste uitdaging is dat dieren niet stilzitten. Het vastleggen van een rups die hard van mijn witte papiertje af rent, neemt de nodige tijd in beslag. Ík moet me aanpassen, want ik weiger dieren te verdoven of dood te maken. Alles blijft leven, alles blijft happy.”

Bekijk hier haar website.