Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De kreeften, die oorspronkelijk uit Amerika komen, graven gangen in oevers die daardoor afkalven.</p>

De kreeften, die oorspronkelijk uit Amerika komen, graven gangen in oevers die daardoor afkalven.

(Myriam Dijck)

Waterschap telt kreeften

  •   keer gelezen

Regio - Voor het tweede jaar op rij zijn de wateren in de regio op rivierkreeften gecontroleerd. De controle is onderdeel van een meerjarig onderzoek van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK). De kreeften zijn exoten die de waterkwaliteit verstoren.

De afgelopen weken zijn zo’n 150 punten in de regio gecontroleerd op aantallen kreeften en hun afmeting. Zo wil het waterschap de populatie beter in kaart brengen.

Vorig jaar werden op tweederde van de testlocaties kreeften aangetroffen, met name in de Krimpenerwaard. In Zevenhuizen en rondom Moordrecht werden ze toen in kleine aantallen gesignaleerd.

De kreeften horen niet thuis in Nederland. Ze komen oorspronkelijk uit Amerika, planten zich snel voort en hebben hier weinig natuurlijke vijanden. De kleine schaaldieren graven gangen in de oevers die daardoor afkalven.

Daarnaast woelen ze de bodem om wat schadelijk is voor de waterplanten. Hierdoor worden sloten ondieper, wat de goede doorstroom van water blokkeert.

Pilot
Het waterschap wil daarom de kreeftenpopulaties in toom kunnen houden. Eind zomer start HHSK een pilot waarbij in één gebied intensief op de kreeften wordt gevist, om te onderzoeken wat voor effect dit heeft.

Meer berichten