Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De anderhalvemeterregel, waarmee het comit&eacute; bij een samenkomst vorig jaar te maken had, blijft nog wel even actueel.</p>

De anderhalvemeterregel, waarmee het comité bij een samenkomst vorig jaar te maken had, blijft nog wel even actueel.

(Foto: archief)

Weer geen Oogstfeest: ‘We doen er in 2022 nog een schepje bovenop’

  •   keer gelezen

Zevenhuizen - Hoewel de vooruitzichten naar een open samenleving gunstig zijn, heeft het Oogstfeestcomité - ‘tot onze grote spijt’ - het besluit moeten nemen de Dorpsstraat en omgeving op de eerste zaterdag van september weer niet om te toveren tot Oogstfeestgebied. “We zouden met de maatregelen waar we nog wel even mee moeten leven - anderhalve meter afstand, toegangstesten, mondkapjes - een burcht met toegangspoorten moeten maken van het dorpscentrum.” Niet te doen, vinden de comitéleden die juist een open feestterrein nastreven.

Na een jaar zonder Oogstfeest had de fervente oogstfeestbezoeker zaterdag 4 september in de agenda met een extra dikke stift gemarkeerd. Vorig jaar immers, toen niemand kon vermoeden wat er nog komen ging in de wereldwijde pandemie en het Oogstfeestcomité genoodzaakt was het feest af te blazen, werd een, weliswaar voorzichtige, belofte gedaan. “In 2021 maken we de ellende van 2020 goed en wordt het dubbel feest”, was in Hart van Holland van 7 mei 2020 te lezen. Al die feestgangers moeten nu toch iets anders verzinnen want er gaat wederom een streep door het grootste feest van Zuidplas.

De acht comitéleden hielden de ontwikkelingen rondom corona nauwlettend in de gaten. “De vooruitzichten zijn in principe goed en de vaccinatiecampagne is flink op stoom,” zegt pr-man Niels Elgersma over het besluit, “maar met de lange aanloop die we nodig hebben voor de voorbereiding en de maatregelen waarmee we ook in september nog te maken zullen hebben - toegangstesten, anderhalve meter afstand en mondkapjes - sloop de onzekerheid in de plannen. Op een gegeven moment moet je de knoop doorhakken.”

Die duidelijkheid is er nu. Kraamhouders kunnen besluiten hun tenten elders op te staan, bands kunnen andere optredens boeken en de verenigingen, die steevast hun steentje bijdragen aan het feest, hoeven geen beroep te doen op hun leden om bijvoorbeeld de horecakramen op het plein te bemensen.

De sponsoren, die garant staan voor de financiering van het jaarlijkse feest, kunnen de hand op de knip houden. “We hopen dat ze allemaal redelijk ongeschonden uit de coronacrisis komen”, zegt Elgersma, die de contacten het afgelopen jaar warm hield en de ondernemers een hart onder de riem stak. “Volgend jaar doen we weer graag een beroep op hen.”

Het ‘dubbele feest’ is geannuleerd, het comité blijft echter onverminderd enthousiast en maakt alweer plannen voor 2022. “Dan is iedereen zó toe aan een gigantisch feest, dat we er nog een schepje bovenop zullen doen.”

Meer berichten