Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De huizen werden een voor een opgeleverd.</p>

De huizen werden een voor een opgeleverd.

(Foto: Erik van Leeuwen)

Bewoners Huis van Hoop hebben hun plek gevonden in Esse Zoom

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Bewoners wonen er al meer dan een half jaar, maar pas vrijdag kon het Huis van Hoop in de wijk Esse Zoom feestelijk worden geopend. Namens de bewoners kreeg de buurt een mini-bibliotheek cadeau. “Om de band verder te versterken.”

De opening, die vanwege corona steeds moest worden uitgesteld, werd verricht door burgemeester Han Weber en wethouder Daan de Haas. Zij spraken van een heugelijk feit. Huis van Hoop biedt cliënten de mogelijkheid van beschut wonen, de meest lichte vorm van begeleiding. “Zo licht waar mogelijk, zo zwaar als nodig”, zei Stef Rijkaart van Huis van Hoop, dat al projecten heeft in onder meer Dordrecht. 

“Zuidplas groeit en het is belangrijk om ook een plek te hebben voor mensen die kwetsbaar zijn en hulp nodig hebben om hun leven op te bouwen. Dat past in de inclusieve samenleving die wij als college voor ogen hebben”, zei de burgemeester.

“Ik vind het een prachtig concept waarbij zelfstandigheid van de mensen de basis is”, vulde wethouder De Haas aan. “Deze bewoners hebben geen intensieve 24-uurs hulp nodig, wel af en toe iemand om bij aan te kloppen.”

Begeleiding
Het Huis van Hoop in Nieuwerkerk omvat in totaal tien woningen. Twee woningen zijn bestemd voor twee kerngezinnen, die de begeleiding op zich nemen. Het is de bedoeling dat bewoners tijdelijk wonen in het Huis van Hoop. “Gemiddeld drie jaar”, aldus Rijkaart. “Dan stromen ze door, waarbij ons doel is dat mensen geheel zelfstandig kunnen wonen.”

De komst van het Huis van Hoop leidde in de buurt aanvankelijk tot de nodige zorgen. “Er leefden terecht veel vragen”, zei René Mascini, directeur-bestuurder van Woonpartners Midden-Holland, dat het woningplan realiseerde. “Wie worden mijn buren en wat doet dat met de marktwaarde van mijn huis? We hebben uitvoerig de tijd genomen om al die vragen te beantwoorden.”

Volgens Rijkaart zijn de dertien bewoners van het Huis van Hoop uitstekend ontvangen door de buurt. “We hadden de sleutel nog niet of er stonden al mensen op de stoep om kennis te maken. We hebben echt onze plek gevonden.”

Meer berichten