Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De Jumbo in Zevenhuizen is vooralsnog de enige supermarkt in het dorp.</p>

De Jumbo in Zevenhuizen is vooralsnog de enige supermarkt in het dorp.

(Foto: Google Streetview)

Zevenhuizen moet geduld hebben met tweede supermarkt

  •   keer gelezen

Zuidplas – Een besluit over een eventuele vestiging van een supermarkt in Zevenhuizen buiten het centrum komt er voorlopig niet. Pas als de gebiedsvisie klaar is, wil het college het licht op groen of rood zetten.

Erik van Leeuwen

Wethouder Jan Willem Schuurman zei tijdens de gemeenteraadsvergadering vorige week dat die visie in het tweede kwartaal van 2022 klaar is. Wel wil de gemeente in het vierde kwartaal van dit jaar de uitkomsten bekendmaken van de participatieronde. Daarin worden alle belanghebbenden gesproken. Sommige winkeliers in het centrum vrezen dat bij een tweede supermarkt koopkracht wegvloeit.

De VVD, die wijst op het percentage Zevenhuizenaren dat elders boodschappen doet, diende afgelopen week een motie in om vaart te maken met de plannen. Op aandringen van de gemeenteraad besloot het college om het winkelbestand niet alleen te beperken tot het centrum van Zevenhuizen. Daardoor is de weg vrij voor een tweede supermarkt op een andere locatie.

Wethouder Schuurman kondigde ook aan dat de gemeente binnenkort in gesprek gaat met alle middenstanders in het dorpscentrum van Moerkapelle. Het gemeentebestuur denkt dat met de groei van Moerkapelle het huidige centrum niet meer voldoet. In de visie spreekt men van verplaatsing van het winkelhart. 

Van de huidige winkeliers hoeft zo’n verplaatsing niet. “Ik heb op de slager na alle winkeliers gesproken en daarvan heeft alleen de supermarkt aangegeven wel iets te zien in een locatie buiten het centrum”, reageerde VVD-raadslid Leendert Karreman. Martin Damen (PvdA/GroenLinks), die aangaf wél de slager te hebben gesproken, kwam met dezelfde boodschap.

Kapitaalvernietiging
Karreman vindt dat de gemeente veel beter kan kijken naar hoe het huidige centrum kan worden versterkt. “Dit centrum is acht jaar geleden helemaal aangepast. Verplaatsing is kapitaalvernietiging.”

D66 deelde de zorgen over het Oude Dorp in Nieuwerkerk, waar onlangs twee winkels - een supermarkt en de Lego-shop - de deuren sloten. Raadslid Chantal Bon-van de Griek wilde van de wethouder weten of de winkels weer snel bezet zijn of dat er langdurige leegstand ontstaat. 

Schuurman kon daar nog geen antwoord op geven. Hij vertelde wel dat er voor het gebied rondom winkelcentrum Reigerhof - tussen Raadhuisplein en het station - in de toekomst een gebiedsvisie komt.

Meer berichten