Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Erkan Yavas/Pixabay

Wethouder gaat praten met lokale omroep

  •   keer gelezen

Zuidplas – Meerdere fracties in de gemeenteraad zijn ontevreden over de manier waarop Dichtbij het Nieuws zijn media-opdracht in Zuidplas uitvoert. Wethouder Jan Verbeek heeft toegezegd een gesprek aan te gaan met de lokale omroep.

Erik van Leeuwen

Dichtbij het Nieuws (Gouda FM) werd na advies van de gemeenteraad vorig jaar door het Commissariaat voor de Media aangewezen als de lokale omroep in Zuidplas. De media-instelling kreeg de voorkeur boven Omroep Zuidplas, dat de tien jaar daarvoor deze taak had uitgeoefend. 

De gemeente heeft de wettelijke plicht om één lokale omroep voor te dragen en deze partij, na overname van het advies door het Commissariaat, ook financieel te ondersteunen. De wisseling had een grote impact op de uit vrijwilligers bestaande Omroep Zuidplas.

De start van de nieuwe omroep ging met de nodige aanloopproblemen gepaard, en ruim een jaar later constateren meerdere fracties in de raad dat de omroep niet aan de mediaopdracht voldoet en vooral niet doet wat die beloofd heeft. De SP toonde zich vorige week in de raadsvergadering kritisch (‘We hebben er geen vertrouwen in’), PvdA/GroenLinks stelt dat het ‘niet optimaal verloopt’ en de VVD vindt dat de omroep afspraken niet nakomt en dat er best wat meer druk mag worden uitgeoefend door de wethouder.

“Mij is een nieuwe vorm van radiocommunicatie met internet en sociale media beloofd”, zei VVD-raadslid Giel Dubbeld. “De website en de sociale media zijn prima en actueel, maar dat geldt niet voor de radiokant.” Volgens Dubbeld is een aantal zaken nog steeds niet goed geregeld. “Zendmasten, studio en ook verslaggevers per dorp niet. Die waren ons beloofd. Ik heb vernomen van betrokkenen dat er geen moer gebeurt.”

De wethouder gaf aan dat het niet goed zou zijn om zich met de nieuwsgaring en inhoud van de programma’s te bemoeien. Met dat antwoord nam Dubbeld geen genoegen. “We hebben ze een goede kans gegeven, daar worden ze ook voor beloond en dat moeten ze ook waarmaken.”

Verbeek was het daarmee eens. “Een man een man, een woord een woord. Zo zit ik ook in elkaar.” Hij zegde toe over de aangedragen punten in gesprek te gaan met de omroep. “Maar ik ga niet zeggen: gij zult dit en gij zult dat.”

Meer berichten