Hordijk stelt dat de gemeenteraad druk heeft uitgeoefend om het plan uit te voeren.
Hordijk stelt dat de gemeenteraad druk heeft uitgeoefend om het plan uit te voeren. Foto: Erik van Leeuwen

‘Geen groen? Ga het tunneltje maar eens door’

Algemeen 450 keer gelezen


Zuidplas - De twee glastuinbouwbedrijven die zich op het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein Knibbelweg-Oost vestigen, hoeven niet per se aardgasvrij te zijn. De oppositie in de raad wilde garanties van het college, maar dat kon die niet geven. De coalitie, die een grote meerderheid heeft, steunde het college.

Erik van Leeuwen 

De oppositie, bestaande uit D66, PvdA/GroenLinks en SP, wilde vorige week dat de twee glastuinbouwbedrijven net als de logistieke bedrijven die in het gebied komen, gasloos worden. Volgens het college is dat echter nog niet technisch mogelijk bij alle teelten. De coalitie vindt dat in samenspraak met de ondernemers gekeken moet worden naar de mogelijkheden.

Volgens de oppositie is het bespreken van mogelijkheden om gasvrij te worden, te vrijblijvend. Vooral Frans Klovert van D66 verzette zich tegen de duurzaamheidsparagraaf in het plan, die hij erg mager vindt.

“We zijn in de basis niet tegen het plan, maar niet-gasloos bouwen kan niet meer. We zetten alleen maar woningen neer die gasloos zijn en we vragen van onze inwoners om massaal van het gas af te gaan. Daar valt dit niet mee te rijmen. Als het geen eis is, gaat het niet gebeuren. Een ondernemer gaat na tien jaar heus niet over op een andere warmtebron, hij heeft dan al grote investeringen gedaan.” 

Klovert zei ook dat hij de indruk had dat de twee ondernemers al zijn uitgekozen en dat dat een rol speelde. “Dat is niet zuiver.”

‘Technisch mogelijk’
Wethouder Jan Hordijk legde de kritiek naast zich neer en wist zich gesteund door ChristenUnie/SGP, zijn eigen VVD en het CDA. “Gasloos bouwen gráág, maar indien technisch mogelijk. We gaan niet op de stoel van de ondernemer zitten en bepalen welke teelt hij moet doen”, zei Wim Jansen (CDA).

PvdA/GroenLinks uitte ook kritiek op de bouwhoogte van wat raadslid Martin Damen ‘de lichtgevende muur van Zevenhuizen’ noemde. Hij vindt de hoogte van de bedrijfshallen (vergelijkbaar met zes woonlagen, red.) een te grote impact hebben in de landelijke omgeving. Ook vindt hij dat het college tekortschiet in het plan om de logistieke ‘dozen’ te camoufleren met groen. 

De wethouder weerlegde de kritiek van PvdA/GroenLinks, die onlangs nog een flyer bezorgde bij inwoners van Zuidplas met de vraag wat zij vinden van de plannen. 

Hordijk: “Ik begrijp dat niet alle mensen blij zijn, maar er is drie keer een besluit genomen voor ontwikkeling van Knibbelweg-Oost: in 2009, 2013 en 2015. Bij de laatste keer zijn er allemaal aanpassingen gedaan die tot verbeteringen hebben geleid. U als gemeenteraad heeft constant druk uitgeoefend om het plan uit te voeren. Er is veel meer groen en water bijgekomen. En als u zegt dat er geen groen meer is in de buurt, ga het tunneltje door bij het Koningskwartier en er is genoeg open ruimte.”