Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Jacques Bovens (rechts), Paul van Drenth en Aad Stuivenberg overhandigden het rapport aan wethouder Schuurman.</p>

Jacques Bovens (rechts), Paul van Drenth en Aad Stuivenberg overhandigden het rapport aan wethouder Schuurman.

(Foto: Erik van Leeuwen)

Rapport: veel mis met leefomgeving velden- en dalenbuurt

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Het leest als één grote aanklacht, het rapport over de leefomgeving in de velden- en dalenbuurt, dat dinsdag 15 juni door vertegenwoordigers van NEZ en PvdA/GroenLinks werd aangeboden aan het college. De twee partijen vinden dat de gemeente in actie moet komen. “Het gaat op verpaupering lijken.”

Erik van Leeuwen

Het rapport is samengesteld uit 78 enquêtes die door bewoners van de velden- en dalenbuurt zijn ingevuld na een oproep van NEZ en PvdA/GroenLinks. Beide raadsfracties bereikten de afgelopen jaren veel klachten over de algemene conditie van de omgeving. In het rapport ‘Staat van de Straat’ wordt duidelijk dat de onvrede breed leeft.

Zo klaagt een bewoner over putten in de weg. Veel bewoners spreken van een verpauperde buurt. “31 jaar vrijwel geen onderhoud, tussen ongelijke tegels van voet- en fietspaden zijn sleuven en die zijn daardoor een ramp voor rollators en slecht begaanbaar voor rolstoelen, gevaarlijk vanwege losliggende tegels en wortelopdruk.” 

Er wordt ook geklaagd over het blank staan van de weg en het trottoir als het flink regent. Het groen - ‘oud en weinig gevarieerd’ - wordt niet gewaardeerd. “Het is een rimboe”, schrijft een bewoner. Een andere bewoner vraagt om meer biodiversiteit en meer bloeiende planten.

Ook afval is een bron van ergernis. De hondenprullenbakjes zitten snel vol of worden volgens bewoners volgestopt met huisafval. Eén bewoner vindt de sociale controle ver te zoeken, doordat de bosschages te hoog zijn geworden. Een andere heeft juist wel oog voor de medebewoners. “Ik zie mensen uit Dianthus plastic zakjes in de prullenbak doen.” Overigens zijn alle reacties geanonimiseerd.

Eerder onderhoud
Omdat PvdA/GroenLinks en NEZ in de veronderstelling waren dat wel al groot onderhoud was gepleegd in de mossenbuurt, kregen de bewoners daar geen enquêteformulier. “Uit twee reacties blijkt dat ook daar geen groot onderhoud meer is gedaan”, reageerde Jacques Bovens (PvdA/GroenLinks), die wethouder Jan Willem Schuurman vroeg om ook de mossen mee te nemen in een plan van aanpak.

VVD, SP en D66 hebben zich aangesloten bij NEZ en PvdA/GroenLinks en vragen de wethouder om eerder groot onderhoud te doen. Zij vinden het niet acceptabel dat de wijk pas in 2024/2025 aan de beurt is. “Sinds deze buurten ruim veertig jaar geleden zijn gebouwd, heeft er nooit een grote renovatie plaatsgevonden”, aldus Paul van Drenth (NEZ). 

De wethouder beloofde het rapport te bestuderen en gaf aan dat eventuele grote knelpunten eerder kunnen worden aangepakt. “De gemeenteraad zal ook extra geld moeten vrijmaken.”

Meer berichten