Roos van der Spek laat haar tas vullen door een bewoner van De Jonge Veenen.
Roos van der Spek laat haar tas vullen door een bewoner van De Jonge Veenen. Foto: Myriam Dijck

Kindergemeenteraad vult zakken met knakworsten, rijst en Lego

Human Interest 326 keer gelezen

Moerkapelle – Met plastic zakken in de aanslag ging op 23 juni een klein leger aan basisschoolkinderen de deuren in Moerkapelle langs. Bij elke voordeur klonk dezelfde vraag: “Wij zamelen spullen in voor gezinnen die moeilijk rond kunnen komen. Heeft u voedsel of speelgoed over dat wij mogen meenemen?”

Knakworsten, rijst, pasta, pannenkoekenmix, eten in blik. Al snel werden de tassen met allerlei houdbare etenswaren gevuld. Hier en daar werd ook een pop, Lego-set, of speelgoedauto van zolder gehaald om aan de kinderen te geven. 

De inzamelingsactie was bedacht door de 12-jarige Roos van der Spek van de Keijzerschool in Moerkapelle, die dit jaar in de kindergemeenteraad zit. Ze maakte samen met de andere leden van die raad (en wat hulp van haar ouders) een flyer en een poster, waarmee ook andere basisscholen in Zuidplas in actie konden komen.

Aansporing door wethouder Jan Verbeek voordat de leerlingen in Moerkapelle op pad gingen, bleek niet nodig. Toen Verbeek woensdag de school in liep, bleken er al volle tassen op het podium te liggen. Trots liet Roos zien wat er al was. “Soep, spaghetti en kijk, blikken babyvoeding.” 

Naast het podium had zich inmiddels een grote groep leerlingen verzameld die even later op pad zouden gaan - hier zaten zelfs kinderen bij die eigenlijk een vrije dag hadden, maar speciaal naar school waren gekomen voor de actie. In groepjes van vier trokken de leerlingen van deur tot deur. Waar niet werd opengedaan, ging de flyer door de brievenbus - voor het geval de bewoners later nog spullen wilden brengen. 

Uitpuilende tassen
Rick Gort van Welzijn Zuidplas, die hielp bij de uitvoering van de actie, was erg onder de indruk van de inzet van Roos. “Als je zo jong bent en al zo nadenkt over anderen, dat is heel mooi.” Gort zal ervoor zorgen dat alle spullen goed terechtkomen.

Een flinke taak, zo bleek aan het einde van de inzameling toen het hele podium vol stond met uitpuilende tassen. “Ik heb maar een kleine auto, dus dat wordt meerdere keren heen en weer rijden, vrees ik.” 

Het eten en het speelgoed gaan via de Boodschappenkast en het Centrum voor Jeugd en Gezin naar mensen in Zuidplas die het financieel moeilijk hebben.