TenneT gaat nu voor de noordelijke variant van het tracé.
TenneT gaat nu voor de noordelijke variant van het tracé. Foto: archief

Ander kabeltracé voor hoogspanningsstation: TenneT richt pijlen nu op variant ten noorden van A12

Algemeen 758 keer gelezen

Zevenhuizen - TenneT heeft gekozen voor een ander kabeltracé dat het hoofdstation in Bleiswijk moet verbinden met het nieuwe hoogspanningsstation bij Zevenhuizen.

Door Erik van Leeuwen

De netbeheerder komt daarmee tegemoet aan de vele bezwaren die er bij bewoners en bedrijfseigenaren waren over de oorspronkelijke variant ten zuiden van de A12. TenneT zegt door dialoog met bewoners en nader technisch onderzoek tot de conclusie te zijn gekomen dat het wenselijker is om voor de noordelijke variant van het tracé te kiezen.

Belanghebbenden werden begin vorige week geïnformeerd en afgelopen week zijn de leden van de commissie Ruimte op de hoogte gesteld. Die waren enigszins verrast door de ‘wending’. Ze kregen het nieuws te horen nadat bewoners hun zorgen hadden geuit en commissieleden zelf kritische vragen hadden gesteld over de keuze van het kabeltracé. Hoewel het bestemmingsplan voor het hoogspanningsstation was losgeknipt van het kabeltracé, zag de commissie het wel als één geheel. 

Mark Claveaux, commissielid van D66, vroeg zich af of een goedgekeurd bestemmingsplan voor het hoogspanningsstation geen middel was voor het doordrukken van het oorspronkelijke tracé. 

Dat werd ontkend door wethouder Jan Willem Schuurman, die even later bekendmaakte dat TenneT afziet van het voorkeurstracé en de pijlen richt op de noordelijke variant. “Dat we bestemmingsplan en tracé onafhankelijk van elkaar willen behandelen, is omdat we de tijd willen geven aan een zorgvuldige dialoog met de omgeving”, liet Schuurman weten.

Magnetische velden
Met de keuze voor de noordelijke variant zijn nog niet alle zorgen uit de wereld, werd ook duidelijk. Omwonenden van de locatie waar het hoogspanningsstation moet komen, zijn niet gerust op de gezondheidsrisico’s. Zij willen garanties dat de magnetische velden niet schadelijk zijn voor mens en dier. Daar twijfelen zij nu aan.

Er wordt door het college en TenneT niet getornd aan de locatie. Volgens de wethouder is een nieuwe locatie – geopperd werd ten noorden van de A12 – geen optie. “Er is al uitgebreid onderzoek gedaan. De huidige locatie voor een hoogspanningsstation is gekozen uit drie locaties die in beeld waren. Dat proces opnieuw doen, zal ons terugwerpen in de tijd. De stroom hebben we straks voor allerlei opgaven hard nodig.”