De 's-Gravenweg.
De 's-Gravenweg. Foto: Google Streetview

Voorlopig geen opslagboxen aan de ’s-Gravenweg

Algemeen 260 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De commissie Ruimte van de gemeenteraad ziet niets in het plan om ruim tachtig garage- en opslagboxen te realiseren op het terrein van IJsselpoint aan de ’s-Gravenweg. De verkeersafwikkeling is onvoldoende geregeld.

Erik van Leeuwen

Het plan voor realisatie van de opslagboxen was onderdeel van een groter verzamelplan. Waar de commissie zonder mitsen en maren akkoord ging met de andere kleinschalige ruimtelijke veranderingen, trapte zij voor de ontwikkeling aan de ’s-Gravenweg op de rem.

Bewoners van de ’s-Gravenweg uitten grote bezwaren tegen de opslagboxen. Zij ervaren al een hoge verkeersdruk op de weg en denken dat die verder toeneemt als de boxen in gebruik worden genomen. “Het aantal verkeersbewegingen is al flink en neemt straks alleen maar toe door het project Zelling, dat in aanbouw is”, zei Marieke van der Putten, voorzitter van de belangenvereniging ’s-Gravenweg vorige week in de commissievergadering. 

Een omwonende voegde daar nog aan toe dat de ’s-Gravenweg ook op de voorgenomen snelfietsroute ligt. Volgens hem is er niet alleen verkeersoverlast, maar komt ook de verkeersveiligheid in het geding. “Niet doen dus”, gaf hij de commissie mee.

Die was ook heel duidelijk: zolang er geen verbeterde verkeersafwikkeling is, komen de opslagboxen er niet. Geopperd werd een verbinding te maken met de N219. De commissie twijfelde ook sterk aan de betrouwbaarheid van de verkeersmetingen die eerder door een onafhankelijk bureau zijn gedaan. De resultaten weken erg af van de ervaringen die bewoners hebben.

Wethouder Jan Hordijk liet weten het plan niet mee te nemen en met initiatiefnemers te kijken naar een oplossing. “De boodschap is duidelijk.”

Het ligt niet voor de hand dat er op korte termijn een nieuwe ontsluitingsweg komt naar de N219. De kosten daarvan zijn hoog en bovendien is het maar de vraag of de provincie als wegeigenaar van de N219 een nieuwe extra aansluiting wil toestaan.