Grootse plannen voor de omgeving van het NS-station in Nieuwerkerk: liever niet.
Grootse plannen voor de omgeving van het NS-station in Nieuwerkerk: liever niet. Foto: archief

VVD wil geen Weena bij station

Algemeen 352 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De VVD heeft het college gewaarschuwd om in de toekomst grootse plannen voor de omgeving van het NS-station achterwege te laten. “Laten we waken voor een Nieuwerkerkse Weena”, zei raadslid Jos Wiegman.

Door Erik van Leeuwen

Wiegman zei dat bij de behandeling van de omgevingsvisie in de commissie Ruimte vorige week. In de visie staan de plannen van Zuidplas in hoofdlijnen voor de komende twintig jaar. In het lijvige document staat ook beschreven welke kant Zuidplas op wil met de dorpen. Zo wordt er een inkijkje gegeven hoe de dorpen er in 2040 uitzien.

Hoewel niet precies beschreven, blijkt uit dat inkijkje dat voor het gebied bij het NS-station in Nieuwerkerk wordt ingezet op een upgrade. Daarbij worden woorden als ‘intensivering’ van de verbouwing gebruikt.

Hoogbouw
Goede verstaanders zien daar meer hoogbouw in. In het gebied staan al twee grote woontorens en aan de ’s-Gravenweg-kant van het station is een grote groenstrook.

Wiegman en ook NEZ-vertegenwoordiger Jan Smit lieten weten niet gecharmeerd te zijn van het idee. Wiegman noemde het Weena in Rotterdam als schrikbeeld. “Dat is niet mijn smaak.” Volgens hem past een dergelijke ontwikkeling ook niet bij de identiteit van een Zuidplas-dorp.

Volgens wethouder Jan Willem Schuurman liggen er geen concrete plannen. “Wel is duidelijk dat we iets moeten met het gebied. Het gaat dan om het gebied tussen winkelcentrum Reigerhof, het Raadhuisplein en het NS-station.”