De verrichtingen van de tegelwippende minister werden meer dan grondig vastgelegd.
De verrichtingen van de tegelwippende minister werden meer dan grondig vastgelegd. Foto: Myriam Dijck

Minister vergroent Klimaatplein: ‘Tegel eruit, plant erin’

Algemeen 259 keer gelezen

Zevenhuizen – ‘Tegel eruit, plant erin’, is een van de thema’s van het nieuwe Groene Klimaatplein in Zevenhuizen. Het plein, dat mensen moet inspireren om klimaatadaptief te tuinieren, werd donderdag 1 juli officieel geopend door (demissionair) minister Cora van Nieuwenhuizen. Om het goede voorbeeld te geven, wipte Van Nieuwenhuizen een tegel uit het plein en zette er een plant in.

Myriam Dijck

“De urgentie is er, kijk naar de hete zomers van de afgelopen jaren”, zei Van Nieuwenhuizen. Volgens haar zullen heftige weersomstandigheden nog vaker voorkomen in de toekomst. Daarom is het belangrijk om de leefruimte toekomstbestendig te maken. De tuinen en daken van particulieren zijn hiervan een belangrijk onderdeel. “In binnenstedelijke gebieden is 60 procent van de ruimte in handen van particulieren.”

Hoe je tuinen en daken klimaatadaptief inricht, daar geeft het Groene Klimaatplein antwoord op. Er zijn nu zo’n 25 pleinen bij verschillende tuincentra in heel Nederland. Het plein in Zevenhuizen is permanent te vinden bij Intratuin aan de Bredeweg. “Ook als je geen groene vingers hebt, kun je zo op een laagdrempelige manier informatie en tips krijgen om er een mooie, groene tuin van te maken. We gaan voor het klimaat”, zei Van Nieuwenhuizen. “Hopelijk is er binnenkort voor iedere Nederlander een groen klimaatplein in de buurt.”

De informatie op het plein is verdeeld over vier thema’s: groene daken, water in de tuin, de ‘levende’ tuin en tegel eruit, plant erin. Daarnaast kunnen mensen op een tablet opzoeken welke subsidieregelingen er zijn voor de aanleg van klimaatbestendige elementen.

‘Je kunt zoiets in een gemeentehuis neerzetten, maar daar komt niemand’

“Een tegel houdt warmte lang vast. Beplanting zorgt juist voor verkoeling en houdt ook water langer vast”, vervolgde Van Nieuwenhuizen. “Groen is niet alleen heel mooi, het draagt ook bij aan de biodiversiteit.”

Het groene klimaatplein is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Tuinbranche Nederland, gemeenten en de waterschappen. Het beleid van de overheid wordt zo via de opstelling in de tuincentra tastbaar gemaakt. Tegelijkertijd kunnen mensen artikelen zoals regentonnen, planten, insectenhotels of groene daktegels meteen aanschaffen.

Peter Paul Kleinbussink, directeur van Intratuin Nederland: “Je kunt zoiets in een gemeentehuis neerzetten, maar daar komt niemand. Door het plein hier te openen bereik je mensen echt.”