Logo hartvanzuidplas.nl
Pxhere

VVD en NEZ over RES: ‘Achterlijk ding’

  •   keer gelezen

Zuidplas – De gemeenteraad van Zuidplas heeft ingestemd met de Regionale Energie Strategie, de RES 1.0. Waar vijf fracties vóór stemden, drukten VVD en NEZ op de ‘rode knop’: “De RES is een achterlijk ding.”

Erik van Leeuwen

De VVD deed in aanloop naar de finale nog een laatste poging om andere partijen ervan te overtuigen dat de RES voor Midden-Holland geen goede zaak is. De grootste partij van Zuidplas vindt het doorlopen proces een ‘laag democratisch gehalte hebben’ en heeft bovendien inhoudelijk veel moeite met de druk die door voorstanders van wind wordt uitgeoefend. De RES 1.0 gaat uit van zon op daken en als daarmee de opgave niet haalbaar is, zon op weilanden. 

Bij veel andere gemeenteraden is de wens om ook windenergie te betrekken en dat zint de VVD, die een fervent tegenstander is van windmolens, niet. “De vele moties over wind stralen ook op Zuidplas af”, zei VVD-fractievoorzitter Ferry van Wijnen. In Zuidplas is er nog een meerderheid in de raad tegen windenergie, maar de vraag is of dat ook met andere colleges en coalities aan het bewind zo blijft.

De VVD is van mening dat het opwekken van hernieuwbare energie landelijk moet worden uitgerold en daarmee vindt zij Nieuw Elan Zuidplas aan haar zijde. Woordvoerder Paul van Drenth: “In Nederland gaan we met dertig koloniën onze eigen RES optuigen. Hoe gek kun je het maken. Het doorlopen proces sterkt ons in onze gedachte dat dit landelijk aangestuurd moet worden.” Ook andere fracties menen dat het proces niet de schoonheidsprijs verdient, maar vinden dat geen struikelblok om vóór de RES te stemmen.

NEZ is niet tegen hernieuwbare energie, benadrukte Van Drenth. “We staan tweehonderd procent achter milieumaatregelen. We laten regelmatig onze stem horen over biodiversiteit en dat soort zaken. Prima als we iets doen op het gebied van hernieuwbare energie, maar niet op deze manier.”

Ook alle andere gemeenteraden in Midden-Holland hebben inmiddels ingestemd met de RES. Er werd een stortvloed aan moties ingediend. De stuurgroep in de regio gaat zich buigen over de uitwerking van de plannen. De provincie stemde onlangs al in met de ambities van de regio. 

Meer berichten