Logo hartvanzuidplas.nl
Leerlingen van basisschool De Wingerd denken mee over de bereikbaarheid van het nieuwe dorp.
Leerlingen van basisschool De Wingerd denken mee over de bereikbaarheid van het nieuwe dorp.
Zuidplas groeit Zuidplas groeit

Er komt geen ‘vuile’ auto in Middendorp

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Ver voor het masterplan van het nieuwe dorp in het middengebied van de Zuidplaspolder was gepresenteerd, hadden leerlingen van de Nieuwerkerkse basisschool De Wingerd hun versie van het ‘Middendorp’ al aan het papier toevertrouwd. Onlangs deden zij dat dunnetjes over met een eigen verkeersplan. “Alleen schone auto’s zijn welkom.”

Een ding is zeker: files zijn, zo zegt Thijmen (11), in het Vijfde Dorp niet toegestaan. Als het maar even kan, moeten de inwoners van het dorp de auto verplicht laten staan. Het dorp met achtduizend woningen moet vooral een groene en blauwe oase worden. Met veel waterrijke gebieden, bomen en planten. “Met een groot bos met heel veel wandel- en fietspaden en mooie fietsroutes door de polder”, zegt Laura (11).

Als zij te horen krijgt dat het dorp in 2040 voltooid moet zijn, slaat de schrik haar om het hart. “Poeh, dan ben ik 29 jaar”, om zich ver- volgens te richten tot meester Tom van de Kamp. “Meester, hoe oud bent u eigenlijk? 27? Dan is 29 best oud.”

De kans is best aannemelijk dat Laura, Thijmen of Fien straks als ze volwassen zijn, inwoners van het Vijfde Dorp zijn. Dat idee is reden voor de drie leerlingen van combinatiegroep 6/7 om nog wat extra groen in het nieuwe dorp in te tekenen. Fien (11) zit op het innovatieve spoor (‘We moeten kijken wat er mogelijk is’), Thijmen is praktisch ingesteld. “Helemaal zonder autowegen kun je niet”, realiseert hij zich. “De snelweg ligt dichtbij, dus er moet een weg naar het dorp. Misschien wel twee.”

In het dorp zelf moet er oog zijn voor goed ingerichte wegen die vooral veilig zijn. “Mensen mogen er niet hard rijden”, vindt Laura. Met zijn driee¨n komen ze tot een plan met brede lanen met veel bomen en planten aan de zijkant. “In de planten zitten insecten voor de biodiversiteit.”

Er moeten veel veilige oversteek- plaatsen komen en de snelheid van gemotoriseerd verkeer is laag. De gebieden rond de basisschool zijn autovrij. “Iedereen komt op de fiets”, zegt Fien. “Alleen als het regent mogen de mensen hun kinderen met de auto brengen. Dat doen mijn ouders nu ook.”

In het dorp rijden alleen schone auto’s, zo ziet Thijmen voor zich. “Dus alleen maar elektrische auto’s. Geen vervuiling van het milieu. Als iedereen de fiets pakt, blijven mensen bovendien langer gezond”, beweert hij.

Openbaar vervoer is er ook. De bus rijdt af en aan. Laura: “Elke tien minuten rijdt er e´e´n. Je bent zo op de plek waar je moet zijn.” Ze zijn nog niet gevraagd om mee te denken met het projectteam dat het Vijfde Dorp vormgeeft. Laura: “Ik ben beschikbaar, hoor.”


Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.

Meer berichten