De gemeente zet vol in op de aanpak van drank- en drugsoverlast op het speelveldje tussen de Zwanendaal en de Valkendaal.
De gemeente zet vol in op de aanpak van drank- en drugsoverlast op het speelveldje tussen de Zwanendaal en de Valkendaal. Foto: Luisella Planeta Leoni/Pixabay

‘Lastig ingrijpen’ bij drugsoverlast in wijk Zuidplas: ‘Wegjagen leidt tot waterbedeffect’

Algemeen 505 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De gemeente zet vol in op de aanpak van drank- en drugsoverlast op het speelveldje tussen de Zwanendaal en de Valkendaal in de wijk Zuidplas. Dat heeft burgemeester Han Weber gezegd naar aanleiding van kritische opmerkingen vanuit de gemeenteraad.

De overlast is volgens betrokkenen al jaren gaande. Op het kinderspeelveldje nuttigen hangjongeren drank en gebruiken (soft)drugs. Ook zou er volgens omwonenden gehandeld worden in drugs.

De gemeenteraad reageerde 7 juli geschokt op een emotioneel betoog van een bewoner die sprak namens vier andere gezinnen. Zij voelen zich in de steek gelaten door de gemeente. Volgens hen is de afgelopen jaren een groot aantal meldingen gedaan van overlast, maar daar zou niets of weinig mee gebeurd zijn.

Burgemeester Han Weber, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente, bevestigde dat er de nodige meldingen zijn gedaan bij de politie. 

Voor het speelveldje ging het afgelopen jaar om vijftien specifieke gevallen, daarnaast waren er nog achttien meldingen van overtreding van de coronamaatregelen en avondklok die begin dit jaar enkele maanden van kracht was.

Dilemma
Diverse raadsleden konden niet goed begrijpen waarom het probleem in de wijk Zuidplas al zo lang speelt. Volgens Weber heeft de gemeente te maken met een ‘lastig dilemma’. “Er is een verschil tussen de meldingen over drugs- en drankoverlast en wat wij ter plekke hebben aangetroffen. Onze mensen hebben tot nu toe geen overtredingen waargenomen.”

Burgemeester Weber zegt dat handhavers er in uniform en in burger op uitgestuurd zijn. “De manier waarop de wijk is gebouwd, maakt dat jongelui zich snel uit de voeten kunnen maken. Dat maakt het lastig.”

‘De manier waarop de wijk is gebouwd, maakt dat ze zich snel uit de voeten kunnen maken’

Weber zei dat de gemeente en politie inmiddels wel een groep van ongeveer tien jongeren in beeld hebben. Jongerenwerkers voeren met de jongeren gesprekken, in aanwezigheid van hun ouders.

Het wegjagen van de jongeren ziet Weber niet als een oplossing. “Dan krijg je een waterbedeffect en duiken ze elders op en veroorzaken daar problemen.”