Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Zorgkweker Corstiaan Oudijk sloopt zijn kassen pas als hij een nieuwe plek heeft voor zijn bomen en cli&euml;nten.</p>

Zorgkweker Corstiaan Oudijk sloopt zijn kassen pas als hij een nieuwe plek heeft voor zijn bomen en cliënten.

(Foto: Judith Rikken)

Kersenkweker en zorgkwekerij Jomajole wil westwaarts, maar: ‘Situatie onzeker’

  •   keer gelezen

Moerkapelle - Als aan het einde van het jaar de tijd rijp is voor verdere uitbreiding van Moerkapelle richting het oosten, moeten de duizenden kersenbomen van Corstiaan Oudijk achter de Middelweg klaar zijn voor een verhuizing naar het westen. Dat geldt ook voor de ruim twintig cliënten aan wie zorgkwekerij Jomajole plaats biedt. Het is een race tegen de klok.

“Je wilt rust bieden aan wie dat nodig heeft, maar op dit moment kunnen we onze cliënten geen zekerheid over de nabije toekomst geven”, zegt de kersenkweker/zorgverlener, die in september het vijfjarig bestaan van zijn zorgkwekerij viert.

Tegen die tijd moeten zijn fruitbomen losgemaakt zijn uit de grond waarin ze staan, zodat ze nieuwe wortels maken. Op een perceel aan de Rotte, vlakbij de Hollevoeterbrug, wil hij ze terugplanten en zijn bedrijf voortzetten.

De wortels moeten dus ongeveer nú door, maar of zijn plan door de gemeente wordt goedgekeurd, weet hij nog niet. “Dat maakt de situatie onzeker.”

Oudijk verkocht zijn grond in 2019, nadat de gemeente die niet wist te verwerven, aan de projectontwikkelaar van De Jonge Veenen. Die helpt hem nu met de plannen voor nieuwbouw op een andere plek.

“We hebben in de afgelopen drie jaar de hele polder afgestroopt op zoek naar een nieuw perceel. We hebben wel zeven plannen ingediend, maar steeds vond de gemeente het niks. Uiteindelijk hebben we een stuk grond aan de Moerkapelse Zijde gekocht. Het plan daarvoor is gemaakt samen met het recreatieschap en de provincie.”

Gemeente
De gemeente laat weten dat zij een eerder plan in oktober heeft afgewezen, omdat het niet past binnen de bestemming ‘agrarische activiteiten’ van het perceel.

Ze zegt open te staan voor een nieuw plan en dit serieus te beoordelen. “Hangende de gesprekken en onderzoek naar mogelijk tijdelijke oplossingen, kunnen we geen uitspraak doen over de tijdsplanning.”

Niet gerust
Hoewel Oudijk uit zijn nieuwste plan de - ongewenste - bouw van een kas heeft geschrapt, is hij er niet gerust op.

“De communicatie met de gemeente is lastig: er wordt nooit teruggebeld. Nu lijkt het erop dat ons plan pas na de zomer wordt beoordeeld. En dat is niet alleen voor mijn bomen, cliënten en twintig begeleiders te laat, maar ook voor de uitbreiding van Moerkapelle.”

“Er gaat hier geen boom uit de grond voordat er een plek is waar ik er - mét de hele zorgkwekerij - mee heen kan. Kijk, ik mag hier blijven zitten met het voorste gedeelte - maar 25 meter - van de kas. Die ruimte is te klein om goede zorg te kunnen leveren. De jongens die hier lopen, hebben licht en ruimte nodig.”

Meer berichten