Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Deze zomer kunnen kinderen kennismaken met tennis en padel.</p>

Deze zomer kunnen kinderen kennismaken met tennis en padel.

(Foto: TennisXperience)

De flitsende racketsport in een glazen kooi

  •   keer gelezen

Zevenhuizen - Het is snel, makkelijk te leren en enorm verslavend: padel. Een sport die veel weg heeft van tennis, maar een totaal andere spelbeleving heeft. Dankzij de flitsende dynamiek en het laagdrempelige karakter is padel enorm populair aan het worden. Tenniscoach Flip van Betuw legt uit waarom.

Door Myriam Dijck

Dit seizoen doen er maar liefst zeventien padelteams mee aan de zomercompetitie bij Lake7. Flip van Betuw zit in het restaurant van het sport- en horecacomplex en kijkt op van de lijst met namen. “Alle niveaus doen mee, van de Nederlandse top tot de laagste klasse.” 

Samen met zijn team, waaronder zijn zoon Nicolas, geeft Van Betuw hier tennis- en padeltraining. Buiten zijn graafmachines bezig met de aanleg van vier extra padelbanen. Begin augustus moeten ze klaar zijn. “Dat hopen we tenminste”, zegt Van Betuw. Zodra ze af zijn, komt het totaal op zeven padelbanen. En dan zijn er ook nog negen tennisbanen bij Lake7 – waarvan vier binnen.

Padel (met de klemtoon op ‘del’) wordt gespeeld in duo’s tegen elkaar op een kunstgrasbaan. De bal en de puntentelling zijn hetzelfde als bij tennis, maar het racket is anders. Deze is korter en lichter en gemaakt van een harde, lichtgewicht kunststof waar gaten in zitten voor luchtdoorlaat. Om het padelveld heen staat een plexiglazen kooi, waar de bal tegenaan mag stuiten. Daardoor wordt de sport vaak omschreven als een mix tussen tennis en squash.


Nicolas van Betuw is één van de padelcoaches bij Lake7. - Foto: Pery Bos

Het veld is compacter dan een tennisbaan en spelers staan dichter bij elkaar. Je scoort een punt als de bal voor de tweede keer de grond raakt. Gaat de bal direct tegen een wand, dan is hij uit. Daardoor zijn er vaak lange rally’s. Soms zie je zelfs spelers met de rug naar het net staan om de bal via de achterwand terug te spelen. “Qua beleving en intensiteit is padel minstens zo leuk als tennis. Ook veel tennissers spelen graag een potje padel in hun vrije tijd.”

Omdat padel in het begin makkelijker is dan tennis, omarmen kinderen de sport ook massaal. “Hard slaan is niet nodig en de service is onderhands, dus dat heb je zo onder de knie. Je kunt al snel een leuk potje spelen. Omdat de wanden onderdeel van het spel zijn, biedt het meer mogelijkheden. Het is altijd doordenken en doorspelen.”

Met de nieuwe banen in aanbouw is Lake7 meteen de nieuwe padelhotspot van de regio. En daarbuiten. Op termijn wil Van Betuw hier graag grote toernooien organiseren.

Padel- en tenniskamp voor kids
Speciaal voor kinderen van 6 tot en met 16 jaar organiseert Flip van Betuw deze zomer twee tennis- en padelkampen. Drie dagen lang krijgen de kinderen les in de sporten zodat ze meteen een balletje kunnen slaan, afgewisseld met andere sportieve activiteiten. Ervaring is niet nodig.

De kampen worden gehouden bij Lake7 en zijn van 19 tot en met 21 juli en van 23 tot en met 25 augustus. 

Meer informatie en aanmelden: www.tennisxperience.nl.

Meer berichten