Huib Paul toen zijn boerderij nog vol in bedrijf was.
Huib Paul toen zijn boerderij nog vol in bedrijf was. Foto: familie Paul

In memoriam: ‘burgemeester van Oud Verlaat’ Huibert Paul

Human Interest 1.130 keer gelezen

Oud Verlaat - ‘Heden overleed Huibert Paul, onze hardwerkende, liefhebbende, trotse, zorgzame echtgenoot, vader, schoonvader en opa’, is te lezen in de overlijdensadvertentie in Hart van Holland. Zuidplas, maar in het bijzonder Oud Verlaat, neemt afscheid van een markante boer: het hart op de tong en op de goede plaats. Van zijn dorpsgenoten kreeg hij de eretitel ‘Burgemeester van Oud Verlaat’.

Silvia Markus

Als we John Stofberg – bijna 70 jaar bevriend met Huib Paul – vragen waarom zijn ‘maat’ de burgemeester van Oud Verlaat werd genoemd, heeft hij een pasklaar antwoord. “Hij had altijd overal een mening over, positief hè, en hij zat werkelijk overal op en in. Hij was commandant van de vrijwillige brandweer, lid van de oranjevereniging, van de Lionsclub, hij zat in het schoolbestuur en op de toneelvereniging. En kwam er een mandolineclub? Wie zat erbij? Huib!” 

De schier oneindige lijst bemoeienissen leverde Huib Paul zijn bijnaam op; een eretitel die hij droeg met trots.

Veel schik gehad
Stofberg mijmert over de jaren dat ze samen hooiden - ‘eerst bij hem en dan bij mij’ - en kaartten met vrienden. “We hebben altijd zoveel schik gehad.” Enkele weken geleden kwam Paul nog bij de Stofbergen op bezoek, mevrouw vierde haar verjaardag. Buiten werd weer eens bijgepraat, herinneringen opgehaald en genoten van koffie en een borreltje toe. “Huib heeft altijd hard gewerkt, maar ook altijd erg genoten. Hij heeft een tevreden leven gehad. Ik ga hem erg missen.”

Verstand van sport
Lionslid Jan Bazen - door Huib Paul en Han van der Kooij gevraagd bij de herenclub - heeft niets dan mooie herinneringen aan zijn bijna-buurman. “Zodra ik aan de Rotte kwam wonen, ging ik vaak bij hem langs. We deelden de liefde voor sport, met name schaatsen en voetbal. Sport kijken doe ik graag met iemand die er ook verstand van heeft, en dat had Huib.”

Wat ze ook samen deden, was de reis afleggen van Oud Verlaat naar Zevenhuizen voor de bijeenkomsten van Lionsclub Zevenhuizen. “Huib dronk graag een borreltje, dus de rolverdeling was snel duidelijk. Ik reed, overigens met veel plezier.”

De zaterdag was bij uitstek een dag om bij het echtpaar Paul over de vloer te komen, meent Bazen. “Traditioneel bakte Riet op vrijdag een grote stapel pannenkoeken. Een dag later was er altijd nog over, heerlijk bij een bakkie koffie.”

Plekje voor het raam
De boerderij waar Paul ruim 62 jaar met zijn Riet woonde, is recent verbouwd. Zoon Nico neemt er zijn intrek. Naast de boerderij werd een huis voor Huib en Riet gebouwd.

Jan Bazen: “Hij moest er wel even aan wennen dat hij zijn plekje voor het raam niet meer had, waar hij precies kon zien wie er allemaal voorbij kwamen, maar toen hij er twee dagen zat vond hij het al geweldig. Ik had het hem gegund dat hij er wat langer van had kunnen genieten.”

Tot de laatste dag was Paul actief op zijn boerderij. “Z’n moestuin was tiptop in orde, hij zorgde voor de kippen en zijn gras, inmiddels gemaaid door een kleinzoon, was heilig voor hem. Hij wilde het mooiste gras hebben.”

Bazen zag hem een week voor zijn overlijden nog. “Als je aan een boer vraagt hoe het gaat, dan gaat het altijd goed, maar ik zag wel dat het allemaal wat minder makkelijk ging.”

Een ‘heel fijne kerel’ is heengegaan, zegt Bazen. “Wat ik jammer vind, is dat hij met al zijn verdiensten nooit een lintje heeft gekregen. Als iemand het verdiende, was hij het.”

Huib Paul was al enkele jaren ziek. Hij laat zijn vrouw Riet, drie dochters, drie zonen en acht kleinkinderen na. Hij werd 87 jaar. 

De familie nam maandag 2 augustus afscheid.