Logo hartvanzuidplas.nl
Birgitta Sundström Jansdotter heeft een deel van de huiskamer om moeten toveren tot atelier.
Birgitta Sundström Jansdotter heeft een deel van de huiskamer om moeten toveren tot atelier.
Zuidplas groeit Zuidplas groeit

Ruimte om je talenten te ontplooien

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Dankbaar voor de steun vanuit de gemeente en een flinke dosis bescheidenheid, maar ook wel een wensenlijstje in het achterhoofd. De kunst- en cultuursector in Zuidplas kan wel wat meer verenigingskracht gebruiken, vindt Henk ten Hoopen, bestuurslid van de Stichting Cultureel Netwerk Zuidplas (SCNZ). “Met elkaar moeten we lobbyen voor de goede zaak.”

De sinds 2001 in Nieuwerkerk woonachtige Birgitta Sundström Jansdotter is professioneel kunstenaar. Haar werk is overal in Europa te zien op exposities, maar een atelier in de buurt is niet te vinden. Haar appartement is ook haar atelier: verre van ideaal, vindt de kunstenaar: “Ik woon eigenlijk in een atelier.”

Een deel van de ruimte van haar woning wordt ingenomen door materiaal en ook al haar werk is er opgeslagen. “Ik ben blij als ik weer wat kwijt ben dat naar een expositie gaat.”

Lekker werken is er niet bij voor Sundström, die een klein hoekje van de woonkamer heeft ingericht. “De echte grote werken kan ik hier niet maken. Dat maak ik soms in twee of drie delen.” Volgens Sundström is er voor kunstenaars geen geschikte werkplek in Nieuwerkerk. “Maar verhuizen wil ik eigenlijk niet.”

Henk ten Hoopen, die naast bestuurslid van SCNZ ook voorzitter van stichting Beeldende Kunst is, hoopt dat de groei van Zuidplas ook betekent dat de kunst- en cultuursector profiteert. “Vooropgesteld: ik vind dat de gemeente Zuidplas best veel doet om onze sector te ondersteunen. Bij het opstellen van de cultuurvisie konden alle betrokken partijen meedenken. 

De invoering van de Cultuurprijs is een geweldig initiatief en met Swanla hebben we een mooi theater.” Een ander pluspunt in Zuidplas is volgens hem de structuur van de sector. “Die is veel beter dan in veel andere gemeenten.”

Slim gebouw
Als Ten Hoopen dan toch een wensenlijstje mag indienen, dan weet hij wel iets: een centrale plek waar kunstenaars kunnen werken (‘amateurs en professionals’) in combinatie met een expositieruimte. “Een ruimte die voor veel meer doeleinden gebruikt kan worden. Een slim gebouw dus, dat niet alleen bestemd is voor kunst, maar ook andere voorzieningen biedt.”

Hoe langer Ten Hoopen nadenkt over een ‘kunst- en cultuurhuis’ hoe enthousiaster hij wordt. “Het kan, nee moet ook dienen als educatieruimte voor leerlingen van de basisschool.”

SCNZ, de club van Ten Hoopen, hoopt de kunstwereld te verenigen. “Er zijn best veel activiteiten, maar we zijn er als sector nog niet zo goed in die te verkopen. Dat kan echt beter.”

Volgens Ten Hoopen stelt de kunst- en cultuursector zich vaak te bescheiden op. “Ten onrechte denk ik. Kunst en cultuur verrijken de geest. Hoe beter de basisvoorwaarden hoe meer talent zich kan ontplooien, maar het gaat ook om hobbyisten, die uit kunst plezier en voldoening halen.”


Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.

Meer berichten