Logo hartvanzuidplas.nl
In twintig jaar tijd is het winkelaanbod flink geslonken.
In twintig jaar tijd is het winkelaanbod flink geslonken.
Zuidplas groeit Zuidplas groeit

Alle hens aan dek voor levendige winkelstraat

  •   keer gelezen

Zuidplas - Met de supermarkten in de dorpen komt het wel goed, maar hoe houden andere winkeliers zich in de toekomst staande? Het is alle hens aan dek om leegloop te voorkomen. “Het doel moet zijn om het huidige winkelaanbod op peil te houden.”

Rob en Tanja wonen bijna dertig jaar in Nieuwerkerk. Ze zijn gewend om een paar keer per week hun boodschappen te doen in winkelcentrum Reigerhof. Af en toe kopen ze ook producten bij een winkel elders. “Tot een jaar of vijf geleden kocht ik bijna alles in De Reigerhof”, zegt Rob. “Van kleding tot elektrische apparatuur. Voor kleding kan ik nog wel terecht, maar Foto Klein is verdwenen en daar kochten we altijd onze nieuwe televisie of fototoestel. En wat scheerapparaten betreft: er is een beperkte voorraad. Het alternatief: online.”

De winkelstraat staat ook in Zuidplas enorm onder druk. De dorpen mogen dan groeien, het aantal winkels is in vergelijking met twintig jaar geleden flink afgenomen. “Als we niet uitkijken gaat het leven eruit”,  zegt Martin Damen, raadslid van PvdA/GroenLinks. Met hem maken ook andere gemeenteraadsleden zich grote zorgen. Tegelijkertijd kunnen zij zich helemaal vinden in de visie van het college: clustering van winkels om zo de levendigheid in de dorpscentra te houden. 

Dat Zuidplas straks naar zeventigduizend inwoners gaat, wil niet zeggen dat er lukraak nieuwe centra gebouwd moeten gaan worden. “Creëer zo gunstig mogelijke vestigingsvoorwaarden”, zegt Willem-Jan Verdoes, Moerkapellenaar en raadslid namens ChristenUnie/SGP. In zijn woonplaats groeit het inwonertal door de bouw van De Jonge Veenen gestaag. Met straks ruim vijfduizend inwoners past het kleine dorpscentrum wellicht niet meer bij Moerkapelle. 

Het college gaf al een schot voor de boeg om wellicht een nieuwe locatie voor het centrum te zoeken. “Een drogist erbij zou mooi zijn, en in Zevenhuizen een bloemist en een Bruna.” Verdoes denkt voorlopig een stuk kleiner.

Bij uitbreiding is voorzichtigheid geboden, is de boodschap vanuit de gemeenteraad: alles staat of valt met initiatieven van ondernemers. Bij het opzetten van een dorpscentrum in het Vijfde Dorp is het wel handig om te leren van fouten uit het verleden, meent Paul van Drenth (Nieuw Elan Zuidplas). “Wat ik in Nieuwerkerk mis is een bruisend centrum met horecagelegenheden. Horeca trekt bezoekers en dat kan voor ondernemers ook een reden zijn om zich ergens te vestigen. Een paar terrasjes kunnen wonderen doen.”


Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.

Meer berichten