Afbeelding
Zuidplas groeit

Het onderwijs in de steigers in groeiend Zuidplas

Algemeen Zuidplas groeit 459 keer gelezen

Zuidplas – Heel wat uurtjes discussieerde de gemeenteraad inmiddels over uitbreiding van het aantal schoollokalen. Nergens is de groei zo voelbaar als in het onderwijs. De strategie op een groeiend Zuidplas is aangepast. “De truc is om vijf jaar vooruit te kijken.”

Miljoenen euro’s gaf Zuidplas de afgelopen jaren uit aan de uitbreiding van de basisscholen. De groei van het aantal inwoners in de dorpen is gerelateerd aan de toename van het aantal schoolgaande kinderen. Het leek er verdacht veel op dat de capaciteitsproblemen allemaal in één keer kwamen: de scholen in Zevenhuizen, Moerkapelle en Nieuwerkerk barstten uit hun voegen. Waar huizen gebouwd worden en jonge gezinnen zich vestigen, volgen de inschrijvingen bij bosjes.

De gemeente volgt de prognoses van een onafhankelijk en gespecialiseerd bureau, maar aantallen helemaal precies voorspellen blijft lastig, zegt onderwijswethouder Jan Verbeek. “Zeker met de 1 oktobernorm.”

1 oktober is de datum waarop het aantal leerlingen op een school wordt geteld. Dat aantal is het uitgangspunt voor de ruimte waar een school recht op heeft in het volgende schooljaar. Verbeek: “Dat is niet zo’n geschikt model in een gemeente die snel groeit.”

Daarom paste Zuidplas zijn strategie aan: de T-methode is leidend waarbij wordt gewerkt met het huidige aantal leerlingen. Volgens Verbeek is die nieuwe strategie nodig om snel en adequaat op te treden. 

Verbeek wil zo het beeld veranderen dat Zuidplas achter de feiten aanloopt. “Op deze manier kun je veel beter vooruitkijken en inspelen op de ontwikkelingen.”

Een goede strategie is hard nodig, met de bouw van het Vijfde Dorp voor de deur. Maar niet alle scholen groeien qua leerlingen. In vergrijsde wijken is er zelfs terugloop. “Wij hebben de laatste twee jaar een stabiel aantal leerlingen”, zegt Wilma van der Blom, directeur van de Elimschool in de Nieuwerkerkse componistenbuurt. “De samenstelling van de wijk is veranderd, dus we doen het prima als we gelijk blijven.”

Volgens Verbeek houdt de gemeente elke ontwikkeling goed in de gaten. “We proberen ruimte die over is goed te gebruiken. De ene school groeit, de andere krimpt. We zoeken de oplossing niet alleen in nieuw te bouwen lokalen.”

Op de Brede School in Esse zijn er door de bouw van Esse Zoom capaciteitsproblemen. Tijdelijke voorzieningen worden door de gemeente getroffen. Verbeek: “Maar je bent en blijft ook afhankelijk van hoe snel iets in de praktijk gerealiseerd kan worden: nutsbedrijven en ook bouwers die beschikbaar moeten zijn. Het laat zien dat die nieuwe strategie een goede keuze is.”


Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.