Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Ben Balm inspecteert de schaakstukken die maandenlang ongebruikt opgeslagen lagen.&nbsp;</p>

Ben Balm inspecteert de schaakstukken die maandenlang ongebruikt opgeslagen lagen. 

SVN komt weer tot leven

  •   keer gelezen

SCHAKEN
Nieuwerkerk aan den IJssel – Bijna elf maanden werd geen stuk op het bord verzet in verenigingsverband. Schaakvereniging Nieuwerkerk hervatte dinsdag eindelijk de clubcompetitie.

Door Erik van Leeuwen

De Nieuwerkerkse schaakclub, die sinds een paar jaar huist in de Prins Willem Alexanderschool aan de Goudmos, opende vorige week het seizoen met een buffet voor alle leden en aansluitend de algemene ledenvergadering. Op die ALV moesten spijkers met koppen worden geslagen na een seizoen zonder enige vorm van competitie. Vanaf deze week start de eigen clubcompetitie en voor de externe verenigingscompetitie wordt ingeschreven met één viertal. “We hadden ook nog de optie om met een achttal mee te doen, maar men wil eerst de kat uit de boom kijken”, liet voorzitter Ben Balm weten. “Er is nog wat twijfel over een ordentelijk en veilig verloop van die externe wedstrijden. Dat is niet gek, want het merendeel van onze leden is op leeftijd. Door ons in te schrijven met een viertal hebben we wat meer spelers voor handen.”

Johan de Koning, lid van het eerste uur – SVN werd in 1973 opgericht – kwam vorige week met een opvallend shirt de zaal in lopen: met een klok op de borst waarvan de wijzers vijf voor twaalf wezen. “Dat shirt slaat niet op de club hoor”, haastte hij zich te zeggen. Dat hij en zijn clubgenoten het weer tijd vinden om te gaan schaken is echter duidelijk. “Gelukkig zijn de maatregelen ook voor schaakclubs wat aangepast”, reageerde Balm. “We kunnen gewoon een partij spelen en tegenover elkaar zitten. Als we klaar zijn moeten we de anderhalve meter afstand respecteren, maar we hoeven niet meteen weg uit de zaal zoals lange tijd wel het geval was.”
Vooral met dat laatste is de club blij. “We komen voor een leuk partijtje, maar vooral ook voor de gezelligheid”, aldus Balm, die ontdekte dat niet al het materiaal ongeschonden de coronaperiode had doorstaan. “Sommige zwarte stukken zijn wat wit uitgeslagen. We hebben gelukkig heel veel borden en stukken in ons magazijn.”

Meer berichten