Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De sociale woningen in de Moordrechtse jarenvijftigwijk voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd en worden gesloopt. (foto: Erik van Leeuwen)</p>

De sociale woningen in de Moordrechtse jarenvijftigwijk voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd en worden gesloopt. (foto: Erik van Leeuwen)

Wandelpad door Moordrechtse jarenvijftigwijk

  •   keer gelezen

Zuidplas - Het alternatieve plan van twee Moordrechtenaren voor de herstructurering van de jarenvijftigwijk in hun dorp, wordt niet overgenomen in de bestaande plannen van Mozaïek Wonen. De stedenbouwkundige van de gemeente vindt dat het plan ‘te weinig ruimtelijke kwaliteit biedt’ en omschrijft de situatie die zou ontstaan als ‘wonen op een parkeerterrein’. Wél wordt de suggestie van een wandelpad door de wijk als een verrijking gezien en na verder onderzoek mogelijk meegenomen in de plannen.

Naar verwachting ondertekenen de gemeente en Mozaïek Wonen in de eerste week van oktober de overeenkomst voor de sloop en nieuwbouw van de wijk. De 175 sociale woningen die er nu staan, voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd als het gaat om comfort, energiezuinigheid en andere bouwkundige zaken. Daarnaast zijn er funderingsproblemen in een deel van de bestaande wijk. De 184 nieuwe woningen worden gasloos gebouwd en gaan voldoen aan duurzame eisen.

Een Moordrechts echtpaar diende in juni een alternatief plan in, uit onvrede over de woontoren en appartementencomplexen in de plannen van Mozaïek. Hun plan omvatte onder andere minder woonlagen en meer parkeerplaatsen. Het plan haalde het - op de wandelpromenade na - dus niet.

In het project waarover de gemeente en Mozaïek overeenstemming hebben bereikt, wordt wel tegemoetgekomen aan de toenemende vraag naar parkeerplaatsen in de wijk. Er komen er ruim honderd bij. In tegenstelling tot in het alternatieve plan van de twee Moordrechtenaren, blijft er volgens de gemeente in het plan van Mozaïek voldoende groene, openbare ruimte over waarmee woonplezier, ruimte om te spelen en ontmoeten en klimaatadaptatie en biodiversiteit zijn gegarandeerd.

Om de nieuwe wijk te kunnen bouwen, moet het bestemmingsplan nog worden gewijzigd. (Judith Rikken)

Meer berichten