Logo hartvanzuidplas.nl

Verwarring rond snelfietsroute Moordrecht

  •   keer gelezen

Zuidplas - D66-raadslid Frans Klovert vindt dat de gemeenteraad verantwoordelijk is voor de verwarring bij veel inwoners van Moordrecht over de snelfietsroute. “We hebben de wethouder een opdracht gegeven die onduidelijkheid schept bij inwoners, en hebben verzuimd om keuzes te maken.”

Door Erik van Leeuwen

Een jaar geleden liet de gemeenteraad weten niet gelukkig te zijn met het voorgenomen snelfietstracé over de Moordrechtse Oost- en Westringdijk. Wethouder Jan Willem Schuurman werd gevraagd onderzoek te laten doen naar een alternatieve route, een ambitieroute, maar ook om een studie uit te voeren naar hoe de verkeersveiligheid op de Oost- en Westringdijk kan worden verbeterd. 

Hoewel dat laatste losstaat van een snelfietsroute, is er bij veel inwoners van Moordrecht ongerustheid. Dat bleek ook tijdens een schouw die het onderzoeksbureau onlangs uitvoerde. Er is achterdocht en wantrouwen dat gegevens alsnog worden gebruikt voor invoering van een snelfietspad. “De inwoners hebben het beeld dat het onderzoek wordt gedaan voor de snelfietsroute”, zei wethouder Schuurman in de gemeenteraadsvergadering van 14 september. “Het onderzoek is echter gericht op hoe de West- en Oost Ringdijk veilig gemaakt kunnen worden, zonder dat het een snelfietsroute wordt.”

Schuurman gaf ook aan dat er een studie loopt naar een snelfietsroute door de polder. Bewoners van het gebied hebben daarover een brief ontvangen. Het onderzoek is net begonnen, dus is het volgens Schuurman nog te vroeg voor conclusies.

D66-raadslid Frans Klovert vindt dat de gemeenteraad, waarvan hij zelf deel uitmaakt, de hand in eigen boezem moet steken. “We hebben verzuimd ons duidelijk uit te spreken of we überhaupt een snelfietspad willen en op welke plek we dat zeker niet willen.” Klovert voegde eraan toe dat zijn partij ‘never nooit’ zou instemmen met een snelfietspad door Moordrecht. D66 sloot zich daarmee aan bij PvdA/GroenLinks, dat ‘pertinent’ tegen een snelfietsroute over de West - en Oost Ringdijk is.

Schuurman maakte duidelijk dat de studie die nu voor de West- en Oostringdijk wordt gedaan, gericht is op het verbeteren van de verkeersveiligheid. “Want dat de verkeersveiligheid nu al soms in het geding is, is duidelijk naar voren gekomen uit de gesprekken.”

Volgens de gemeenteraad is het goed dat er naar de huidige situatie wordt gekeken. “Het is een gevaarlijke weg, met kinderen, voetgangers en moeders met kinderwagens. Snelfietsroute of niet, die speed pedelecs razen langs”, aldus VVD-raadslid Jos Wiegman. “Ik word er regelmatig voorbij gezoefd. Er is een maximumsnelheid, maar die kan niet worden gehandhaafd.”

Meer berichten