Afbeelding
Pixabay/Ulrike Leone

PvdA/GroenLinks dreigt VVD met intrekken steun voor Vijfde Dorp

Algemeen 490 keer gelezen

Zuidplas – PvdA/GroenLinks en de VVD zijn elkaar in de gemeenteraad van Zuidplas in de haren gevlogen. In een debat over de voortgang van de woningbouw in De Jonge Veenen in Moerkapelle dreigde PvdA/GroenLinks er dinsdag 14 september mee dat het voortaan onderwerpen van de VVD voor het Vijfde Dorp niet meer steunt.

De gemoederen in de gemeenteraad liepen hoog op toen VVD-raadslid Jos Wiegman Martin Damen (PvdA/GroenLinks) verweet aan individuele belangenbehartiging te doen waarbij het algemeen belang van Zuidplas niet is gediend. Dat schoot Damen in het verkeerde keelgat; hij beschuldigde de VVD ervan dat zij de lokale woningbouw niet belangrijk vindt. “Ik had altijd een ander beeld van u.” Wiegman liet daarop weten niet mee te doen aan de verkiezingscampagne van PvdA/GroenLinks.

Aanleiding voor de clash vormde een motie van PvdA/GroenLinks waarin die de gemeente opriep een actieve rol te spelen in de verhuizing van zorgkwekerij Jomajole aan de Middelweg in Moerkapelle. De kersenbomen staan op grond waar een deel van de laatste fase van woonwijk De Jonge Veenen wordt gerealiseerd. Jomajole is er tot dusverre niet uitgekomen met een projectontwikkelaar en PvdA/GroenLinks vreest dat de trage onderhandelingen de bouw van woningen kunnen gaan vertragen.

Wethouder Jan Hordijk gaf aan dat de gemeente geen partij is. “Wij hebben een koop- en ontwikkelingsovereenkomst gesloten met de projectontwikkelaar, De Jonge Veenen BV.”

Gesprek
De gemeente en Jomajole zijn niet tot zaken gekomen. Wethouder Hordijk: “Wij hebben in een eerder stadium met de eigenaar van Jomajole onderhandeld over de aankoop van zijn grond, maar wij kwamen daar niet tot een akkoord. Daarop heeft de projectontwikkelaar besloten om in gesprek te gaan en de grond aan te kopen.”

Jomajole wil naar een andere locatie, maar dat proces verloopt moeizaam. “Het klopt dat een eerder plan is afgewezen”, reageerde Hordijk. “Het was complex en voldeed niet aan de bestemming van de locatie die de eigenaar van Jomajole voor ogen had.” Hordijk benadrukte dat de zorgkwekerij niet ‘weg hoeft’. “Een strook van vijftig meter hoort niet bij de grond voor De Jonge Veenen en kan in gebruik blijven.”

Actievere rol
PvdA/GroenLinks kreeg enige steun van D66. “De gemeente kijkt wat mij betreft iets te veel uit het raam naar twee partijen die onderhandelen”, vond raadslid Frans Klovert. “Ik kan me ook een iets actievere rol voorstellen.”

Hordijk is ook van plan die te nemen. “Begin oktober staat een sessie op het programma met de projectontwikkelaar, Jomajole en de gemeente.”