Logo hartvanzuidplas.nl
Jeff Kingma/Pixabay

Motie van treurnis voor wethouder De Haas

  •   keer gelezen

Zuidplas – D66, PvdA/GroenLinks en SP hebben een motie van treurnis ingediend voor wethouder Daan de Haas. De oppositiepartijen verweten de wethouder dinsdag 14 september dat hij het dossier rond de Huishoudelijke Hulp Toelage, kortweg HHT, nog steeds niet goed heeft afgehandeld.

Door Erik van Leeuwen

De motie kreeg geen meerderheid, omdat de coalitie er juist wel van overtuigd is dat de wethouder aan zijn opdracht van de gemeenteraad heeft voldaan. CDA, VVD en ChristenUnie/SGP erkenden dat het proces niet de schoonheidsprijs verdient, maar namen genoegen met de ‘mea culpa’ van de wethouder, mede omdat de angel eruit was gehaald door het voltooien van de opdracht.

Tot dit jaar konden gezinnen met mantelzorgers vouchers aanvragen voor de Huishoudelijke Hulp Toelage. De regeling was bedoeld om gezinnen te ontlasten van taken. Omdat er misbruik van de regeling werd gemaakt – op één adres werden 26 vouchers afgegeven – besloot het college de regeling aan te passen. Sindsdien is er per huisadres maximaal één voucher mogelijk. Die aanpassing veroorzaakte onrust bij mantelzorgers in de gemeente.

D66, PvdA/GroenLinks en SP vinden dat het college op meerdere gebieden steken heeft laat vallen. Ze verwijten de verantwoordelijk wethouder fouten in de communicatie en zijn van mening dat De Haas niet heeft gedaan wat hem in een eerdere motie van de raad was gevraagd: in gesprek gaan met inwoners.

“Er is nog altijd een groep inwoners met wie nog niet gesproken is”, zei D66-raadslid Chantal Bon-Van de Griek. De wethouder bevestigde dat met een enkeling nog niet was gesproken, maar dat de motie wel was afgehandeld. Hij kreeg bijval van partijgenoot Ferry van Wijnen (VVD), die stelde dat de motie niet opriep om alle inwoners te spreken. 

Volgens De Haas wordt met de desbetreffende gezinnen gekeken naar alternatieven. Dat doet de Stichting Zuidplas Ondersteunt (ZO). D66, PvdA/GroenLinks en SP vonden dat ook de communicatie richting het Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken tekort was geschoten. 

Het platform had naar aanleiding van signalen een brief met een elftal vragen gestuurd naar het college. Afgelopen week werd die brief beantwoord. Naar de mening van Bon-Van de Griek te laat. “Pas na drie maanden, dat had veel eerder gekund.”

Gedupeerd
Bij het platform hadden zich twaalf gezinnen gemeld die zich gedupeerd voelen. Het platform geeft ook aan dat er onduidelijkheid is over de alternatieven. Volgens wethouder De Haas zijn er verschillende mogelijkheden voor extra ondersteuning. “Er worden oplossingen gezocht in het eigen netwerk of via het mantelzorgpunt.”

De Haas weersprak dat het aanpassen van de regeling iets te maken had met de aanstaande bezuinigingen. “Dat staat hier los van.” Wel is de Huishoudelijke Hulp Toelage aangemerkt als één van de punten waarop bezuinigd zou kunnen worden in de toekomst. De gemeenteraad praat daar later dit jaar over.

Bon-Van de Griek, Sep Pouwels (Pvda/GroenLinks) en SP-raadslid Serena Rodenburg vrezen dat gezinnen door de versoberde regeling in de knel komen. Volgens Van Wijnen is maatwerk mogelijk. “Het college kan altijd gebruikmaken van de hardheidsclausule en afwijken van de standaardregeling.”

Het kon de drie oppositiepartijen er niet van weerhouden om een motie van treurnis in te dienen. Bon-Van de Griek: “Die motie is hoofdzakelijk bedoeld om de wethouder in beweging te laten komen.”

Meer berichten