Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De leerlingen maakten kennis met hun omgeving en konden (nieuwe) talenten ontwikkelen.</p>

De leerlingen maakten kennis met hun omgeving en konden (nieuwe) talenten ontwikkelen.

(Myriam Dijck)

Nieuw schooljaar brugklassers van start met ‘vette’ activiteiten

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Ruim 220 brugklassers deden vorige week mee aan culturele workshops in het kader van ‘Ontdek de Zuidplas’. Ze maakten kennis met hun omgeving en konden (nieuwe) talenten ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van fotografie. “Blaadjes zijn vooral van dichtbij heel mooi, heb ik geleerd.”

Myriam Dijck

Gemeente Zuidplas, Stichting Cultuurvijver en verschillende culturele organisaties in de gemeente werkten samen aan de workshops voor de eersteklassers van Thorbecke en Comenius College. Een van de workshops ging over fotografie en werd gegeven door Marlonneke Willemsen die in 2019 de Cultuurprijs Zuidplas won.

De brugklassers van het Comenius College waren donderdag aan de beurt. Op een veld tegenover de steenovens in Klein Hitland mochten ze het gras induiken om mooie (natuur)foto’s te maken. Noelia (12) was meteen enthousiast. “Ik heb geleerd om blaadjes op een andere manier te fotograferen. Vooral van dichtbij zijn ze heel mooi.” Ze schoot een serie van aparte blaadjes bij elkaar. Klasgenoot Inaaya (12) vond het met name interessant om meer op het licht te letten voordat ze met haar mobiel een foto maakt. “In de zon krijg je heel hard licht, soms is het daarom juist mooier om in de schaduw te fotograferen.”

Voordat de leerlingen, met mobiele telefoon in de hand, op jacht gingen naar mooie foto-onderwerpen, had Willemsen ze een aantal tips gegeven. “Ik heb geprobeerd om ze te leren kijken als een fotograaf. Zoek andere standpunten: ga eens door je knieën of ga op een heuveltje staan. Zo krijg je heel andere foto’s.”

Voorafgaand aan de workshop fotografie kregen de leerlingen een begeleide rondleiding door de steenovens van Klein Hitland. Senna (12) was er erg van onder de indruk. “De steenovens zijn in 1628 geopend. Het werk was toen heel zwaar. Kinderen vanaf vier jaar moesten er al werken.” In de middag stonden nog twee workshops op het programma: muziek maken en virtueel ontwerpen met virtual reality- ofwel VR-brillen op. “VR-en, echt? Wat vet!”, vond Noelia. 

Meer berichten