Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Met een natuurverf op basis van melkeiwit, deponeerde de wethouder zijn boodschap maandag op straat.</p>

Met een natuurverf op basis van melkeiwit, deponeerde de wethouder zijn boodschap maandag op straat.

(Judith Rikken)

Zuidplas trapt aanpak overlasthondenpoep af met schone lei

  •   keer gelezen

Zevenhuizen - ‘Míjn baas ruimt mijn poep op’. Die uitspraak - voorzien van een afbeelding van een hond die een grote boodschap doet - prijkt sinds deze week op stoepen, straten en paden in heel Zuidplas. Wethouder Jan Willem Schuurman spoot maandag de eerste tekst op straat in Zevenhuizen.

Bij een voetbalveldje aan de Kraagroos hadden handhavers de bus geparkeerd, waarmee ze de rest van de week ook nog door de dorpen van Zuidplas rijden. Dinsdag vroegen ze aandacht voor het hondenpoepprobleem in Moerkapelle, woensdag en donderdag doen ze dat in Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht. Ze hebben duizend kokertjes met hondenpoepzakjes bij zich, die ze in wat de ‘week van de hondenpoepbestrijding’ is gedoopt, gratis uitdelen.

Ook controleren ze deze week extra of de regels voor het uitlaten van honden worden nageleefd. Die regels zijn dat honden altijd aangelijnd moeten zijn, behalve op losloopgebieden en hondenspeelvelden, dat bazen altijd een opruimmiddel bij zich moeten hebben tijdens het uitlaten en dat zij de poep van hun hond zelf moeten opruimen. Bij kinderspeelplaatsen, begraafplaatsen en in winkelcentra zijn honden verboden. 

Op het niet aanlijnen van een hond staat een boete van 90 euro, loopt de viervoeter los op een speelveld dan kost dat de baas 140 euro. Wie de poep niet opruimt riskeert een boete van minstens 95 euro.

Hondenpoep is een van de grootste ergernissen van inwoners van Zuidplas, weet de gemeente. Coördinator buitenruimte Tessa Dortland van de gemeente legde maandag uit dat het hondenbeleid de komende tijd tegen het licht worden gehouden. “Bekeken wordt bijvoorbeeld of de huidige losloopgebieden en hondenspeelvelden nog relevant zijn. Er zijn veel nieuwe wijken gebouwd; misschien moeten er wel plekken bij.”

In het kader van de poepcampagne zet de gemeente een hondenpoepzuigmachine in, waarmee uitwerpselen worden opgeruimd op probleemlocaties, waar bijvoorbeeld veel kinderen spelen. “Dat doen we eenmalig”, aldus Dortland. “Zodat we kunnen beginnen met een schone lei.”

Meer berichten