Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Erik van Leeuwen
Vijfde Dorp

Vijfde Dorp houdt het bij achtduizend huizen

  •   keer gelezen

Zuidplas – Het Vijfde Dorp zal in de toekomst niet worden uitgebreid als het streefaantal van achtduizend woningen is bereikt. Dat bevestigen de gemeente en de provincie. “Het worden minimaal én maximaal achtduizend woningen.”

Volgens Michael Brugmans, directeur Opgave & Gebiedsontwikkeling van de gemeente Zuidplas, liggen de afspraken vast. “Het concept voor het gebied is een dorp dat voor tachtig procent in het groen wordt gebouwd.”

Brugman zei dat in een debat over De Strijd om de Ruimte in de omgeving van Rotterdam. In datzelfde debat vertelde Martijn Niehof, de projectleider van het masterplan namens KuiperCompagnons, dat niets doen in het gebied geen optie is. “Er zijn tal van issues die in het gebied spelen. Bodemdaling, watersysteem, klimaatadaptatie, de energietransitie. Het Vijfde Dorp kan juist de oplossing zijn. Door innovatie kunnen we een toekomstbestendig dorp maken met daarin alle oplossingen verwerkt. Woningbouw kan een aanjager zijn voor moderne voorzieningen.”

Het nieuwe dorp kent volgens opgavemanager Marco van Lente van de gemeente Zuidplas een divers woonprogramma. Dertig procent wordt sociaal, zo’n twintig procent betaalbaar. “Dure middenhuur en koopwoningen tot 325.000 euro.” Volgens hem zijn daar harde afspraken over gemaakt. “We hebben veertien miljoen euro gekregen om dit programma te realiseren.”

Meer berichten