Leontien Zijlaard-Van Moorsel stapte zelf ook op een stadsfiets voor de Charity Ride - Fun & Family.
Leontien Zijlaard-Van Moorsel stapte zelf ook op een stadsfiets voor de Charity Ride - Fun & Family. Foto: Annette van den Berg

Honderden helden helpen Leontien

Human Interest 620 keer gelezen

Zevenhuizen – Zo’n 350 mensen gingen zondag 26 september op pad vanaf het Leontienhuis. Ze fietsten of wandelden om het werk van de stichting bij de behandeling van eetstoornissen te sponsoren. Manon Veldkamp moest donderdagmiddag de site sluiten voor aanmeldingen. “Meer deelnemers toelaten zou niet verantwoord geweest zijn”, vond het bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Leontienhuis.

Annette van den Berg

Het was zondag misschien wel de laatste dag van het jaar met stralend zomerweer. De fietsers hadden er zin in. Rond het Leontienhuis klonk muziek. Op het terras hingen gele ballonnen en was er een buffet met drankjes, muffins, smoothies en bananen. Het inschrijfgeld was 10 euro. Wie daarnaast meer dan 150 euro sponsorgeld wist te scoren, werd ‘hero’ en kreeg een felgekleurd regenboogshirt. Er waren heel wat hero’s en de sponsoring liep goed. 

Veldkamp: “Zondagochtend stond de teller op 141.000 euro.” Ook Henrieke de Goede van Team De Goede droeg het regenboogshirt. Ze fietste met acht vrouwen. “Acht is een mooi even aantal. Het fietst dan makkelijk twee aan twee.” 

Op vrijdag waren er al ritten van 75 en 125 kilometer geweest voor het bedrijfsleven, goed voor een derde deel van het totale sponsorbedrag.

Het Leontienhuis helpt mensen met een eetstoornis. Nu is het vier dagen per week open, maar zes dagen zou beter zijn, vindt het inloophuis zelf. Dat lukt echter niet. De stichting draait zonder subsidie en moet het hebben van sponsoren. Door corona was het de afgelopen tijd nog moeilijker om geld te werven.

Huur
Oprichter en naamgever Leontien Zijlaard-van Moorsel - oud-olympisch kampioen wielrennen en ervaringsdeskundige op het gebied van eetstoornissen - hoopt dat de gemeente Zuidplas over de brug wil komen met een financiële ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van een verlaging van de huur. “Dat zou een fantastisch gebaar zijn. Ons werk is een visitekaartje voor de gemeente. We coachen hier mensen uit het hele land. We redden hier levens.”

Zo’n 150 vrijwilligers begeleiden elk jaar ongeveer 85 gezinnen, niet met therapie, maar met dagcoaching, lotgenotencontact en aandacht voor familieleden. Van Moorsel: “Een eetstoornis heb je met elkaar. Met het hele gezin. Alle aandacht gaat naar het zieke kind, maar ook de broertjes en zusjes hebben een luisterend oor nodig.”

Dat weet ook Marieke Geerts uit Scheveningen. Zij zag hoe belangrijk het werk van het Leontienhuis is door de problemen van de dochter van een vriendin. Met een groepje vriendinnen - uit twee generaties - fietste ze zondag mee. “We zijn er om de gezinnen aandacht te geven die achter de mensen met een eetstoornis staan.”