Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Oefeningen en demonstraties, zoals hier bij de kazerne in Zevenhuizen, zaten er in coronatijd voor de brandweer niet in.</p>

Oefeningen en demonstraties, zoals hier bij de kazerne in Zevenhuizen, zaten er in coronatijd voor de brandweer niet in.

(Archieffoto: Judith Rikken)

Brandweer in coronatijd snel ter plaatse, maar heeft nog altijd tekort aan vrijwillige brandweerlieden

  •   keer gelezen

Zuidplas – De brandweer in Zuidplas heeft in coronatijd geen moeite gehad om snel bij een incident te zijn. Dat zei Arjan van de Watering, directeur bedrijfsvoering en korpschef van de brandweer Hollands Midden, afgelopen week tijdens een periodieke presentatie. Wel zijn er meer vrijwillige brandweerlieden nodig.

Erik van Leeuwen

Normaliter vindt de presentatie, waarbij de ontwikkelingen van de afgelopen periode worden doorgenomen, één keer per jaar plaats. Vanwege de coronacrisis was de laatste bijeenkomst in 2019. 

De brandweerkorpsen in Zuidplas – Nieuwerkerk, Moordrecht en Zevenhuizen/Moerkapelle – rukten afgelopen jaar in totaal zestig keer uit. Dat was iets minder vaak dan het jaar daarvoor.

Dat de brandweer geen moeite had om snel ter plaatse te zijn, was volgens Van de Watering toe te schrijven aan de maatregelen tegen het coronavirus. “Onze manschappen werkten vrijwel allemaal thuis en voor degenen die thuis geen geschikte plek hadden, stelden we de kazernes open. Daardoor hadden we overdag in alle kazernes een vaste bemanning van twee of drie brandweerlieden.”

Stagnatie
De brandweer had wel degelijk ook lást van de pandemie. Zo konden er geen oefeningen gehouden worden en daardoor was er stagnatie in de opleiding van (nieuwe) brandweerlieden. Intussen zijn de opleidingen weer opgepakt. Van de Watering: “We hebben er alweer één gehad en starten met twee andere opleidingen. We maken een inhaalslag, want normaal hebben we er één per jaar.”

De brandweerkorpsen in Zuidplas hebben al een paar jaar moeite om op sterkte te blijven. Dat blijkt ook uit de cijfers. Op een brandweerauto, tankautospuit, nemen zes brandweerlieden plaats. “Wij werken met een factor drie. Dat betekent dat we voor onze drie korpsen in Zuidplas per korps minimaal achttien brandweerlieden nodig hebben. In Moordrecht halen we dat net, daar hebben we er achttien, in Zevenhuizen zitten we één onder de sterkte. In Nieuwerkerk zitten we met 25 manschappen wat ruimer.”

Daarom ook start de Veiligheidsregio een wervingsactie voor nieuwe vrijwillige brandweerlieden.

Meer berichten