Ben de Deugd verwachtte naar een bestuursvergadering te gaan, maar werd opgewacht door burgemeester Weber die hem een lintje opspeldde.
Ben de Deugd verwachtte naar een bestuursvergadering te gaan, maar werd opgewacht door burgemeester Weber die hem een lintje opspeldde. Foto: Erik van Leeuwen

Na ‘complot’ volgt lintje voor Ben de Deugd

Human Interest 563 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Hij maakte zich op voor een bestuursvergadering, maar was op het geplande moment het middelpunt van een surpriseparty. Nieuwerkerker Ben de Deugd werd donderdag aangenaam verrast door burgemeester Han Weber met een koninklijke onderscheiding.

Door Erik van Leeuwen

Zo’n beetje iedereen zat in het ‘complot’. Zijn vrouw en dochters behoorden tot de grote groep genodigden die donderdag stilletjes wachtten op de komst van De Deugd. Bij aankomst was de verrassing van diens gezicht te lezen. 

Voor burgemeester Weber was het de eerste keer dat hij ‘in het echt’ – de coronamaatregelen verhinderden dat lange tijd - een koninklijke onderscheiding mocht uitreiken. Weber mocht bij De Deugd de versierselen opspelden die horen bij de titel lid in de Orde van Oranje-Nassau. “Het kan zijn dat ik je prik”, waarschuwde Weber de verraste De Deugd in de ruimte van Zuidplas Ondersteunt in De Meidoorn.


Ben de Deugd kreeg een lintje opgespeld door de burgemeester. - Foto: Erik van Leeuwen

Betrokken
De Deugd heeft de afgelopen 18,5 jaar een grote bijdrage geleverd aan het totale welzijnswerk in de gemeente Zuidplas, waaronder het jeugd- en jongerenwerk, ouderenadvies, Steunpunt Mantelzorg, Raad en Daad (sociaal raadsvrouw, formulierenbrigade), het Moluks Ouderenhuis Rumah orang tua tua, het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) en de sociaal makelaar.

“Zijn grote betrokkenheid, juridische kennis en toegankelijke manier van leidinggeven als trouw bestuurder hebben gemaakt dat de organisatie ondanks de grote veranderingen altijd in rustig vaarwater heeft gezeten”, zei Weber.

De Deugd is sinds 2003 actief als onbezoldigd bestuurslid. Hij is begonnen als secretaris en is sinds 2016 voorzitter van het Open Jeugdwerk Nieuwerkerk aan den IJssel, Stichting Jeugdwerk Taverna, Stichting Jeugdwerk Nieuwerkerk aan den IJssel (sinds de fusie Stichting Jeugdwerk Zuidplas), Stichting Samen Zuidplas en Welzijn Zuidplas. Hij treedt in de komende maanden af als bestuurslid.

De Deugd vervult daarnaast al 20 jaar het penningmeesterschap voor het BIZ Het Oude Dorp en de winkeliersvereniging Het Oude Dorp. Ook is de Nieuwerkerker sinds 2001 onbezoldigd penningmeester van een postzegelvereniging en sinds 2002 onbezoldigd juridisch adviseur bij Stichting Zuidplas Helpt. Eerder was De Deugd van 1985 tot 1994 actief als speltakleiding bij de Scoutinggroep voor welpen met een lichamelijke beperking.

Het tekent volgens burgemeester Weber zijn gedrevenheid, loyaliteit en maatschappelijke betrokkenheid. De Deugd: “Ik ben trots dat ik dit werk heb mogen doen, samen met veel andere mensen. Ik heb er altijd veel plezier uit gehaald.”