Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De kazerne in Zevenhuizen tijdens een open dag.</p>

De kazerne in Zevenhuizen tijdens een open dag.

(Foto: Judith Rikken)
Zuidplas groeit Zuidplas groeit

Gaan als de brandweer, óók in Vijfde Dorp

  •   keer gelezen

Zuidplas – Veiligheidsregio Hollands Midden, waartoe alle brandweerkorpsen behoren van de negentien gemeenten in deze regio, verwacht dat er voor het Vijfde Dorp van Zuidplas een eigen kazerne nodig is. “Meer inwoners levert ook meer werk op.”

Zuidplas telt nu drie kazernes en korpsen: in Moordrecht, in Nieuwerkerk en in Zevenhuizen, waar ook Moerkapelle onder valt. De bijna 48 vrijwilligers worden aangevoerd door een professioneel apparaat aan brandweerlieden. 

De Veiligheidsregio heeft de afgelopen jaren al veel ervaring opgedaan door de bouw van nieuwe wijken. “We worden standaard ‘aan de voorkant van het proces’ meegenomen”, zegt woordvoerder Peter Kompier. “Dat betekent dat voordat de wijk wordt gebouwd, wordt gekeken naar de faciliteiten die we nodig hebben. Het gaat om bereikbaarheid en of we ter plekke aan genoeg bluswater kunnen komen. De voorzieningen worden daarop ingericht.”

Wat die bereikbaarheid betreft worden alle nieuwe wegen gemaakt volgens de nieuwe normen. “Wij zeggen altijd: als er een vuilniswagen door kan, kunnen wij dat ook.”

Sloot
Ook qua bluswater zit Zuidplas over het algemeen goed, stelt Kompier. “Zuidplas is een waterrijk gebied. Bij de bouw van een nieuwe wijk wordt er altijd rekening mee gehouden dat er in de buurt een sloot moet zijn waaruit het water kan worden gehaald. Als brandweer maken we gebruik van kraan- en slootwater. Voor een gemiddelde brand gaan we er altijd van uit dat we dertig kuub water (30.000 liter) per uur nodig hebben.”

Zuidplas is geen uitzonderlijk gebied in de regio, zegt Kompier. Gemiddeld rukken de drie brandweerkorpsen tussen de vijftig en zestig keer per jaar uit voor een incident. 

Een uitdaging is het wel om genoeg vrijwilligers te vinden. Dat komt niet omdat mensen niet willen, maar meer vanwege het feit dat velen buiten de gemeente werkzaam zijn. “Dat is niet handig als je snel ter plaatse moet zijn bij een uitslaande brand.”

Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.

Meer berichten