Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Onder bewoners van de Oost - en West Ringdijk in Moordrecht en de &rsquo;s-Gravenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel heerst onrust. </p>

Onder bewoners van de Oost - en West Ringdijk in Moordrecht en de ’s-Gravenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel heerst onrust.

‘Ook zonder snelfietspad heeft Zuidplas de lasten’

  •   keer gelezen

Zuidplas – Of er een snelfietspad komt in Zuidplas hangt helemaal af van de verkenningen die op dit moment naar een tracé worden gedaan. Wethouder Jan Willem Schuurman reageerde daarmee afgelopen week op vragen uit de gemeenteraad.

Door Erik van Leeuwen

Volgens Schuurman is het snelfietspad tussen Gouda en Rotterdam een wens van de provincie. Om die mogelijk te maken, heeft de provincie geld beschikbaar gesteld aan de betrokken gemeenten, maar of de deal er komt, beslist Zuidplas. “Er is geen akkoord dat het fietspad er moet komen”, benadrukte Schuurman. “Of het er komt, hangt helemaal af van de verkenningen en of de gemeenteraad dat wil.”

Onder bewoners van de Oost - en West Ringdijk in Moordrecht en de ’s-Gravenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel heerst onrust. Die blijkt door een informatieavond, eind september in het Van der Valk Hotel, niet weggenomen. “Bewoners hebben de indruk dat de Oost - en West Ringdijk nog steeds in beeld zijn voor het snelfietstracé”, stelde Martin Damen (PvdA/GroenLinks). 

Volgens Schuurman is op de informatieavond duidelijk gecommuniceerd dat het om twee sporen gaat. “We kijken hoe we de verkeersveiligheid aan de Oost - en West Ringdijk en aan de ’s-Gravenweg kunnen verbeteren want dat is hard nodig. Daarnaast bekijken we een alternatief snelfietstracé ten noorden van Moordrecht. Het zijn twee gescheiden trajecten.”

Frans Klovert (D66) wilde weten of het college er rekening mee houdt dat er geen snelfietstracé komt in Zuidplas, maar wel in de omliggende gemeenten. “Als Gouda en Capelle wel een snelfietspad hebben, heeft dat ook consequenties voor ons. Fietsers willen toch van A naar B. We hebben dan geen snelfietspad en wel de lasten.”

Schuurman wilde nog niet vooruitlopen op die situatie en welke maatregelen het college dan wil nemen. “We moeten eerst de verkenningen afwachten.” Klovert suggereerde met zijn opmerking dat Zuidplas links- of rechtsom zal worden geconfronteerd met de snelfietsroute tussen Gouda en Rotterdam. Dat beaamde Schuurman: “Fietsers vinden hun eigen weg, die kun je niet dwingen.”

Meer berichten