Logo hartvanzuidplas.nl

College gaat voor ‘Zuidplassers eerst’

  •   keer gelezen

Zuidplas –  Burgemeester en wethouders van Zuidplas gaan bekijken of zij afspraken kunnen maken met projectontwikkelaars in de middenhuur om meer woningen toe te wijzen aan eigen inwoners van Zuidplas. Dat doen zij op verzoek van de VVD.

De grootste partij in de gemeenteraad wil de doorstroming op de woningmarkt in Zuidplas bevorderen. Daarvoor moeten niet alleen meer woningen in de middenhuursector worden gebouwd, maar moet ook 25 procent van de nieuwe voorraad toegewezen worden aan inwoners van Zuidplas, vindt de fractie.

Dat is hetzelfde percentage als geldt voor sociale huurwoningen. VVD-raadslid Jos Wiegman heeft wethouder Jan Hordijk opgeroepen om zulke afspraken standaard op te nemen in de overeenkomsten met ontwikkelende partijen.

Hordijk erkent de problematiek in de middenhuur. “We willen graag als gemeente woonruimte beschikbaar hebben voor de politieman, verpleegkundige en leraar. Zij verdienen te weinig om een koopwoning te vinden, maar te veel om voor een sociale woning in aanmerking te komen.”

Hordijk vindt het opnemen van vaste percentages in de overeenkomsten met projectontwikkelaars - voor middenhuur veelal woningbouwcorporaties - ingewikkeld. “We kunnen het meenemen in de afspraken, maar ik betwijfel of we juridisch sterk staan als een ontwikkelaar zich niet aan de aantallen houdt.” Hij hield bovendien een slag om de arm voor het Vijfde Dorp. “We hebben van het Rijk speciaal geld gekregen voor de Woningimpuls. In het Vijfde Dorp bouwen we ook bovenregionaal, niet alleen voor eigen behoeften. Dus dat is wel een dingetje.”

Meer berichten