Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Twee agenten gingen vrijdag in gesprek met de demonstranten bij de prikbus in Nieuwerkerk aan den IJssel.</p>

Twee agenten gingen vrijdag in gesprek met de demonstranten bij de prikbus in Nieuwerkerk aan den IJssel.

(Foto: Myriam Dijck)

Paar demonstranten bij prikbus in Nieuwerkerk: ‘We hebben weleens bonje, maar hier geen last van ze’

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Een handjevol vreedzame demonstranten stond vrijdag 8 oktober in Nieuwerkerk mensen op te wachten die een prik wilden halen tegen het coronavirus. De prikbus van de GGD stond voor het eerst bij het Nieuwerkerkse Polderbad.

Een van de demonstranten - gekleed in verplegerspak met de tekst ‘love is de cure’ erop - zei mensen in een gesprek te willen informeren over de gevaren van het vaccin. “Wat doet dat met je? Wat zijn de langetermijneffecten? Dat weten we niet.”

Volgens Drewes Attema, locatiecoördinator van de vaccinatiebus, zijn kleinschalige demonstraties aan de orde van de dag. “Vaak zijn er een of twee mensen. Nu zijn het er wat meer, maar we hebben geen last van ze. Op andere plekken hebben we weleens bonje gehad, soms met arrestaties.”

De vaccinatiebussen, die nu door heel Midden-Holland rijden, hebben standaard een eigen beveiliger. Daarnaast zijn de priklocaties onderdeel van de wijkronde van lokale politieteams. Zo ook in Nieuwerkerk, waar twee agenten vrijdag in gesprek gingen met de demonstranten. “We wilden controleren of er hier geen illegale demonstratie plaatsvond.”

De prikbus gaat naar plekken waar de vaccinatiegraad lager is dan gemiddeld. Dat is ook in Nieuwerkerk het geval. Attema: “Waarom, dat weten we niet precies.”

Het doel is om mensen te bereiken die uit zichzelf minder snel hun coronaprik zouden halen, maar dat misschien wel doen als de bus in de wijk staat. Attema: “We hadden gehoopt op een drukkere plek met meer doorloop. Hier hebben we dan wel veel ruimte, maar we zitten ook een beetje achteraf.” Vrijdag zijn in de bus 34 mensen geprikt. Op 15 en 22 oktober staat de bus weer achter het Polderbad aan de Iersestraat.

Meer berichten