Uit de tentoonstelling ‘In 2 werelden I Molukkers in Nederland’.
Uit de tentoonstelling ‘In 2 werelden I Molukkers in Nederland’.

Beschermde status voor Molukse veteranengraven

Algemeen 243 keer gelezen

Moordrecht - De laatste rustplaatsen van Molukse KNIL-veteranen en hun partners in Moordrecht krijgen van het college van Zuidplas een beschermde status. Burgemeester en wethouders zien het eerbetoon als een erkenning van het leed en onrecht dat de eerste generatie Molukkers is aangedaan.

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de eerste generatie Molukkers aankwam in Nederland en bestaat de Molukse wijk in Moordrecht zestig jaar. De eerste generatie bestond uit soldaten die voor Nederland in Indonesië hadden gediend in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger, en hun families.

De Molukse Wijk Commissie Moordrecht heeft in juni bij de gemeente een verzoek ingediend om een gebaar te maken naar de nabestaanden van de veteranen en naar de laatste nog levende Molukse KNIL-veteraan die voor een tijdelijk verblijf in 1951 naar Nederland zijn gebracht.

De graven van de nabestaanden/rechthebbenden worden eeuwigdurend beschermd. De kosten voor grafrechten en onderhoud komen voor rekening van de gemeente Zuidplas.