Glastuinders verwachten dat hun producten duurder worden door de hoge gasprijzen.
Glastuinders verwachten dat hun producten duurder worden door de hoge gasprijzen.

Kwekers maken zich zorgen over gasprijs

Algemeen 448 keer gelezen

Regio – Glastuinders in Zuidplas en Waddinxveen maken zich zorgen over de hoge gasprijs. Als die niet snel daalt, kan het leiden tot lege groenteschappen in de supermarkten, dure bloemen en faillissementen bij de glastuinbouwbedrijven.

De afgelopen jaren schommelde de gasprijs per kuub rond de 15 tot 20 cent. Inmiddels is de prijs opgelopen tot 1 euro. “Met de huidige gasprijs kunnen wij geen tomaten kweken”, zegt Wim Tas van Tas Tomaten aan de Knibbelweg. Hij ziet de toekomst zorgelijk tegemoet. Als de huidige gasprijzen niet snel dalen verwacht hij dat er bedrijven zullen omvallen. “Als dit aanhoudt zullen er volgend jaar geen tomaten meer zijn.”

Volgens komkommerkweker Jan Reijm staat de komkommerteelt ook onder druk. Hij is van plan de planten in de winter minder te belichten om kosten te besparen. Dat betekent dat de komkommers later rijp zullen zijn. Als andere komkommerkwekers hetzelfde doen, ontstaat er scheefgroei van aanbod: een tekort begin volgend jaar, gevolgd door een overschot vanaf april. “Ik kijk dagelijks wat de gasprijs doet. In juni was de prijs nog 45 cent en toen dacht iedereen: dit is de hoogste prijs ooit.”

In de sierteelt wordt ook met spanning naar de energieprijzen gekeken. WP van den Berg van Gerbera United: “Het brengt veel stress en spanning met zich mee.”

Elektriciteit
Door de coronacrisis vielen de opbrengsten in de sierteelt tegen, en nu zijn ook de productiekosten omhoog geschoten. “Het voelt als een crisis op een crisis”, vervolgt hij. Naast de hoge gasprijs is ook elektriciteit veel duurder: voorheen betaalde tuinders 6 tot 8 cent per kilowatt, nu 20 tot 25 cent. “We kunnen op bepaalde momenten het licht uit doen, maar de verwarming uitzetten kan niet.”

Van den Berg voorspelt dat de prijs voor gerbera’s bij de bloemist omhoog zullen schieten. “Dat zal wel moeten. De vraag is of consumenten bereid zijn daarvoor te betalen. Bloemen blijven een luxeproduct.”

Orchideeënkweker Arno Heemskerk maakt zich minder zorgen; hij zette zijn gasprijzen voor enkele jaren vast. Hij ziet wel veel angst om zich heen. “Veel glastuinbouwbedrijven hebben binnenkort een heel groot probleem. Voor een euro per kuub gas is geen enkele teelt rond te kweken.”

Begin deze maand heeft brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland een crisisteam opgericht om te lobbyen bij de overheid. “Er wordt heel hard gewerkt aan een oplossing om ondernemers erdoorheen te slepen.”