Acht vrijwilligers vertelden Nico Papineau Salm (derde van links) met trots over hun betrokkenheid bij de molen.
Acht vrijwilligers vertelden Nico Papineau Salm (derde van links) met trots over hun betrokkenheid bij de molen. Foto: Judith Rikken

‘Hoog’ bezoek voor Windlust

Algemeen 401 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Op zijn ‘100-molens toer’ heeft voorzitter Nico Papineau Salm van vereniging De Hollandsche Molen dinsdag Molen Windlust in Nieuwerkerk bezocht. Zijn conclusie na dertig gesprekken overal in Nederland: de kracht van de vrijwilligers die de molens draaiende houden is indrukwekkend, maar de molenbiotoop wordt vaak bedreigd door nieuwbouw en groen.

Ook in Nieuwerkerk krijgt de korenmolen over een jaar nieuwe buren. Op de oever van de Hollandsche IJssel worden zo’n zestig woningen gebouwd, waaronder appartementen. 

De aanwezigheid van de molen, die voor een goede windvang afhankelijk is van voldoende ruimte, is leidend geweest voor de hoogte van de nieuwe bebouwing binnen een straal van vierhonderd meter. “Het is net aan”, vertelde interim-voorzitter (een nieuwe wordt nog gezocht) Rob Rosbergen van Stichting Molen Kortenoord. “Voor de bomen die de landschapsarchitect had ingetekend, moest het plan terug naar de tekentafel. Die pasten niet in de biotoop.”

Van de ruim 1200 molens in Nederland bezoekt Nico Papineau Salm er tot mei 2023 nog zeventig. Daarmee neemt hij een aanloop naar de viering van het honderdjarig bestaan van ‘zijn’ vereniging, die zich inzet voor het voortbestaan, malend en draaiend houden van de wind- en watermolens van Nederland.

Veel van wat de acht vrijwilligers hem dinsdag bij een kop koffie in de theeschenkerij bij de molen vertelden, stemde hem optimistisch. Dat de financiële situatie van de molenstichting gezond is, dat de vrijwilligers veel inspanningen verrichten om publiek te trekken, dat er een samenwerking is met zorgorganisatie ASVZ, die bij de molen een dagbesteding voor mensen met een beperking runt, en dat een van de drie molenaars in opleiding een jonge conservatoriumstudent is. “Dat is goed om te horen, want steeds meer molenaars zijn inmiddels een dagje ouder.” 

Hij tipte de Nieuwerkerkers meer basisscholieren naar de molen te halen. “We merken dat jongeren een beetje moe van de iPad raken en weer meer belangstelling krijgen voor techniek.”