Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Zuidplas is de bijvriendelijkste gemeente van Nederland.</p>

Zuidplas is de bijvriendelijkste gemeente van Nederland.

(Foto: gemeente Zuidplas)

In Zuidplas is het goed zoemen: bekroond tot bijvriendelijkste gemeente

  •   keer gelezen

Zuidplas - De gemeente Zuidplas is verkozen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland, door Nederland Zoemt. Op vrijdag 5 november, tevens Natuurwerkdag, neemt wethouder Jan Willem Schuurman de prijzen in ontvangst die bij deze titel horen: een insectenhotel, bloembollen en bijvriendelijke planten. De bollen en planten gaan overigens meteen de grond in; basisschoolleerlingen en buurtbewoners gaan na de uitreiking aan de slag.

In Zuidplas worden de bermen bijvriendelijk beheerd, zodat wilde bijen genoeg voedsel hebben. Op veel plekken wordt gefaseerd gemaaid en blijft het maaisel ook een paar dagen liggen. Zo krijgen insecten de tijd om te verkassen. 

De jury van Nederland Zoemt is ook erg te spreken over de samenwerking van de gemeente met tal van partijen, waaronder waterschappen, agrariërs, natuurorganisaties, bedrijven, onderwijs en bewoners.

Bedreigd
In Nederland zoemen 358 soorten wilde bijen, maar de helft hiervan wordt bedreigd. De bijen hebben enorm te lijden onder intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ‘traditioneel’ groenbeheer.

Nederland Zoemt is een project van IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu, en heeft tot doel het structureel vergroten van het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor deze wilde bijen. 

Meer berichten