Charlie Barto pakte met De IJssel-mannen de derde zege van dit seizoen.
Charlie Barto pakte met De IJssel-mannen de derde zege van dit seizoen.

Bij hockeyclub De IJssel is het drie keer feest

Sport 355 keer gelezen

HOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – Op een zege is het beter feesten; zo moeten de dames en heren van HC De IJssel hebben gedacht. Dus wonnen beide teams met 4-3 hun competitieduel om zich vervolgens in het feestgedruis te storten.

Door Erik van Leeuwen

Eén keer per jaar komt De IJssel-doelman Pascal Martens als zijn alter ego Alexander Wunderbar tevoorschijn. Met opzwepende muziek bepaalt hij de sfeer op het Novemberfest van De IJssel. Zondag was het weer zover, met vrijwilligers die alle coronapassen controleerden en handhavers die een kijkje namen of de club zich aan de regels hield.

“Leuk feestje hoor”, zei damescoach Jean Paul Renes. “Vorig jaar hebben we het vanwege de lockdown niet kunnen houden. Dat was een vreselijk gemis. Het is traditie op de club.”

Renes en ook zijn collega, herencoach Charlie Barto, waren sowieso in een goede stemming. De Nieuwerkerkse dames wonnen met 4-3 van Dordrecht, de heren met 4-3 van Forescate. “Zwaarbevochten”, noemde Renes de zege van zijn team, dat concurrenten Groen Geel en Pollux punten zag verspelen.

De IJssel had het vooral in het eerste kwart erg lastig. Dordrecht nam een 0-1 voorsprong. Via treffers van Sam van Os en Meike Steutel leek de thuisploeg orde op zaken te stellen, zeker toen Steutel met haar tweede goal voor 3-1 zorgde. Niets was minder waar, want in het vierde kwart kwam Dordrecht terug tot 3-3, waarna De IJssel alle zeilen moest bijzetten om dreigend puntverlies te voorkomen. Sam van Os zorgde twee minuten voor tijd voor de verlossende treffer: 4-3. “Belangrijk, omdat we de komende twee wedstrijden tegen Groen Geel en Pollux spelen.” 

De IJssel gaat die strijd aan in de wetenschap dat het een voorsprong heeft van drie punten. “Als we één van de twee wedstrijden winnen, is dat prima. Als we dan van Dopie winnen, gaan we in elk geval als koploper de winterstop in”, aldus Renes, die stelt dat De IJssel na de winterstop een ‘voordelig’ programma heeft. “We krijgen de top thuis.”

Kaarten
Enerverend was ook het duel bij de mannen, waar De IJssel enorm zwak begon en daardoor Forescate in het zadel hielp: 0-2. De gastheren knokten zich echter terug in de wedstrijd en bogen de achterstand door treffers van Vincent Martens (3) en Jim Dronk om in een 4-2 voorsprong. In de slotfase schoot Forescate nog een strafcorner achter doelman Pascal Martens.

Trainer Barto sprak van een wedstrijd vol incidenten. “De scheidsrechters waren extreem warrig. Dat beïnvloedde de wedstrijd flink, maar niet de uitslag”, meende de oefenmeester, die een regen aan kaarten voorbij zag komen. “Op een gegeven moment was het acht tegen acht. Dat sloeg nergens op, want het was een heel sportieve wedstrijd.”

Twee spelers haalden het einde van de wedstrijd niet vanwege een rode kaart. Bij een strafcorner van De IJssel liep een speler van Forescate hard in op cornerspecialist Jelle Kuurstra, die reageerde door zijn opponent een duw te geven. Beide spelers kregen meteen rood en zijn daardoor ook voor de volgende wedstrijd geschorst. “Niet slim van Jelle, maar de scheidsrechters hadden het prima kunnen afdoen met twee gele kaarten”, vond Barto.