Wethouder Jan Hordijk: "Iedereen doet enorm zijn best, maar er ligt veel werk.”
Wethouder Jan Hordijk: "Iedereen doet enorm zijn best, maar er ligt veel werk.” Foto: Erik van Leeuwen

Geld voor extra handen gemeente

Politiek 346 keer gelezen

Zuidplas – De gemeenteraad trekt bijna een half miljoen euro uit om iets te doen aan de achterstanden in de verwerking van de ruimtelijke plannen. De oppositie, die tegen het initiatief stemde, spreekt van een vervroegd ‘sinterklaascadeau’.

Erik van Leeuwen

Door de groei van Zuidplas is de afdeling Ruimtelijke plannen van de gemeente overstroomd met bouwaanvragen. Ook het organiseren van participatie van inwoners bij grote projecten trekt een zware wissel op de organisatie. Door de enorme hoeveelheid werk is een achterstand ontstaan, erkende wethouder Jan Hordijk. “Iedereen doet enorm zijn best, maar het is veel.”

‘Inspraak is anders geregeld dan vroeger, toen de gemeente zei wat er ging gebeuren’

Om snelheid te houden in de ontwikkeling stelde Ard Bakker van ChristenUnie/SGP voor om een incidentele meevaller uit de leges te gebruiken voor tijdelijke steun. Het gaat om een bedrag van 450.000 euro, dat kan worden ingezet om zaken sneller af te handelen. 

Wethouder Jan Hordijk liet weten altijd blij te worden van extra geld, maar gaf ook meteen aan dat extra geld niet alles oplost. “Het is op dit moment ontzettend moeilijk om goed personeel te vinden en te houden. Dat is wel een dingetje.” Hij gaf ook aan dat Zuidplas binnenkort afscheid neemt van een projectleider, die voor een uitdaging elders kiest. De projectleider heeft onder meer de voormalige Posthuis-locatie en de vijftigerjarenbuurt in Moordrecht onder zijn hoede.

Een andere oorzaak dat de afhandeling van projecten langer duurt, zijn de participatietrajecten. “Inspraak is tegenwoordig heel anders geregeld dan vroeger, toen de gemeente vertelde wat er ging gebeuren.”

Hordijk beloofde niet dat de achterstanden kunnen worden weggewerkt. “Het is niet: even wat mensen aannemen en klaar. Bovendien gaat het om een incidenteel bedrag. We kunnen medewerkers tijdelijk aannemen en mogelijk wat stagiaires.”

De coalitiepartijen – ChristenUnie/SGP, VVD en CDA – deden er nog een schepje bovenop door het college met een motie de opdracht te geven om te onderzoeken wat het op structurele basis nodig heeft om de voortgang van ruimtelijke planontwikkeling te bespoedigen. Ze waren daarmee doof voor de kritiek uit de hoek van de oppositie.

SP-fractievoorzitter Jan Baas vroeg zich af of het al 5 december is. “Dit heeft veel weg van een sinterklaascadeautje’.

‘Het is niet: even wat mensen aannemen en klaar’

D66 kan volgens raadslid Frans Klovert nog wel meer goede doelen bedenken om geld aan te doneren. “Betere doelen zelfs. Waarom het geld niet gebruiken om de wachtlijsten bij jeugdzorg en de Wmo weg te werken?” Zijn partij zag het geld liever gestort worden in de algemene reserve. “Deze uitgave valt niet te rijmen met onze financiële situatie. We zitten midden in een bezuinigingsoperatie en dan doe je dit”, aldus Klovert.

De coalitie hield echter voet bij stuk. Bakker: “Het is voor Zuidplas belangrijk dat er in ontwikkelingen vaart blijft. Dat is in het belang van onze ondernemers en inwoners.” Een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor het voorstel om met de meevaller extra handjes te regelen voor onder andere de afhandeling van bouwaanvragen.